Civet de mouton

Suomeksi tämä on karitsanlihahöystö, jossa on punaviiniä, sipulia, herkkusieniä ja pekonia.

Miksi: lokakuun ruokahaaste herkku ja koukku-blogissa

Mitä: leffaruokaa! innoituksena haasteruokaan tuli olla jokin elokuva.

Kuinkas sitten kävikään: Vain viikon vanhasta Julie & Julia katselukokemuksesta intoutuneena tein viime viikonloppuna  ’Ranskalaisen keittiön salaisuudet’ -keittokirjasta boeuf bourguignon (s. 278) -muunnoksen lampaasta  suoraan muunnellen Civet de moutonia (s. 306). Muunnellen, koska täysin ohjetta seuraamalla keittelisin varmaan vielä tälläkin hetkellä lihalientä, jotta voisin keitellä siinä liemessä pikkusipuleita soosiini, jotka saattoi valmistaa jo edellisenä päivänä… avautuuko koko kuva? (Tuo mainitsemani keittokirja on hurmaava ja ihastuttavan vanhanaikainen!)

KARITSANLIHAHÖYSTÖ, CIVET DE MOUTON

herkkusienet

  • n. 1,5 kg lammasta, esim lapaa kalvoista siistittynä ja sopiviksi paloiksi leikeltynä
  • pekonia paloina
  • tuoreita herkkusieniä neljäksi lohkottuna
  • porkkanoita paloiteltuna
  • sipuleita isoina lohkoina(jos haluat kokonaisina, varaa pieniä)
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1 laakerinlehti
  • 1 rkl timjamia
  • persiljaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa, pippuria
  • punaviiniä (ohjeessa sanotaan 7 dl! Itse laitoin kyllä vähemmän)
  • vettä
  • öljyä ja voita paistoon
  • tulenkestävä pata

Kuumenna uuni 225 asteiseksi. Ruskista lihapalat voi-oliiviöljyseoksessa kuumalla pannulla pienissä erissä. Kaada pataan. Paista myös pekonia ja lisää pataan.Lisää pataan suolaa ja pippuria, ravistele pataa! Sirota jauhot lihapalojen päälle ja ravista vielä, niin että lihapalat kevyesti jauhottuvat. Pane pata ilman kantta esilämmitetyn uunin keskiosaan 4 minuutiksi. Ravistele pataa välillä ja laita takaisin uuniin vielä 4 minuutiksi. Ota pata pois uunista ja alenna lämpö 160 asteeseen. Ruskista pilkottuja vihanneksia (porkkana, herkkusieni sipuli, ei valkosipulia kuitenkaan)  tällä välin paistinpannulla. Kaada pataan vihannekset (pannun huuhdeliemi mukaan!) ja sopivassa suhteessa punaviiniä ja vettä, että lihat peittyvät. Lisää tomaattipyre, valkosipulia, laakerinlehti ja timjamia. Kuumenna liedellä kiehumispisteeseen. Pane kansi päälle ja pata uuniin 160 asteeseen pariksi tunniksi. Uunista tullessa tarkista nestemäärä, maku ja lisää persiljanoksia sekaan. Tarjoile keitetyn perunan, riisin tai makaronien kanssa. Ja tietysti mielellään myös punaviinin 😉

pataruokaa

lihaa pannulla

Civet de mouton

PS. Elokuva sai minut kokeilemaan myös uppomunia (onnistuivat hyvin.) Ja jälkiruoaksi tein Tarte Tatinia, kuinkas muuten!

Mainokset

6 comments

  1. Nyt kyllä tuli n ä l ä k ä!… 😉

  2. Kävin kyllä jääkaapilla, mutta esteettisen elämyksen tuomaan näläntunteeseen täytyy suhtautua varovaisesti – ainakin ylipainoisuuteen taipuvaisena henkilönä…;)

  3. aiaiaiai… kuulostaa hyvältä! Tarte tatinista kuvia myös, plige 😀

    • Kiitti.
      Hitsi kun kävi niin, että mulla on tatin’ista vaan pari kuvaa valmisteluista, lopputulos syötiin ennen kuin mä ehdin kuvata. Jätin sen siis jäähtymään ja läksin töihin. Jäätelön kanssa olivat slurpsineet sitä, mulle oli kuvauskelvottomat rippeet enää jäljellä, hah! Olen ajatellut tehdä kohtapuoleen uuden, jos sen ehtisin kuvata myös valmiina. 😀

  4. ari

    Minä rakastan tätä kirjaa, sitä kuinka se paneutuu tekniikoihin, jotta lukija voisi oikeasti ymmärtää. Olen törmännyt vain kahteen muuhun keittokirjaan, joka on samalla tasolla: Shizuo Tsujin Japanese Cooking – A Simple Art ja Hiroko Shimbon The Japanese Kitchen. Jokaisen, joka tekee kotona japanilaista ruokaa, kannattaa harkita Tsujin kirjan hankkimista. Se on samanlainen aarre kuin Childinkin kirjat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: