Esittelyssä keittiö

Ei tämä mikään haaste ole, mutta moni ruokabloggaaja on innostunut kuvaamaan hellansa ympäristöineen. Sinne sekaan vaan tuuppaan oman kotini keskipisteen, vaikken puhtaasti ruokabloggari olekaan.

Tässä koko kuva tuubistani olohuoneesta päin, jossa myös on iso ruokapöytämme.  Kun muutimme pari vuotta sitten, keittiössä oli juuri tehty remontti. Totesin, että kelpaa ja ei kelpaa. Työskentelytasoa oli liian vähän, samoin kaappeja/laatikostoja. Myyjät kertoivat auliisti keittiövalmistajan nimen, ja koska ruokapöytämme ei olisi muutenkaan mahtunut tuon putken toiseen päähän mitenkään, rakennutin samaa keittiötä lisää samoilla vetimillä ja pöytätasoilla, joiden alle sijotettiin vetolaatikot. Avohyllyt ovat puuvalmista määrämittaan leikattua pyökkiä Bauhausista. Väri vaihtui oikeaksi öljyämällä. Tasot ovat massiivipyökkiä. Se on puulaji, joka miellyttää minua vähiten, harmi, kun eivät edelliset olleet älynneet laitattaa massiivitammisia pöytätasoja, kun kerran saman tien muuttivat pois remontin tehtyään. He asuivat tässä asunnossa vain vuoden, muuttivat työn takia toiselle paikkakunnalle.

Vaihdoin myös jääkaapin ja pakastimen. Sain myytyä rosterisen jenkkityylisen jää-pakastinkaapin työkaverilleni, joka etsi juuri sen tyyppistä itselleen. Minulla taas niin pieni pakastin ja olisin ollut surkeasti pulassa. Eihän sinne olisi mahtunut kuin pari pussia herne-maissi-paprikaa ja sekin olisi tehnyt tiukkaa. Tuosta jouduttiin purkamaan kaksi kaappia, joista toinen siivouskomero. Se siivouskomero ei ole löytänyt paikkaansa vieläkään, on toisessa huoneessa, siellä on myös Huurteen Festivo-kotikylmiö. Yläkerran vaatehuoneessa on vielä lisäksi pieni arkkupakastin. Vähänkö hamstraan, hah! Ei vaan, kaikki tarpeeseen: äitini keittää mehut ja säilöö sitä sun tätä, isäni metsästää minulle hirvet, sorsat ja jänikset pakkaseen. Lisäksi ostan lähituotettua lammasta 1-2 kokonaista vuodessa ja pakastan.

Hellapuoli olohuoneeseen.

Jääkaapin sisältöä kuuluu esitellä myös. Tämähän ei ole meillä koko totuus, kun on se kylmiökin vielä, eh…

Mutta voita ja kermaa on! Dijon-sinappiakin yllätyksekseni kolmea sorttimenttia. Tekee hyvää tämmöinen keittiönsä ja (joidenkin) kaappien kuvaaminen, tulee tehtyä pientä siivousta ja inventaariota samalla. Perunat ja juurekset ovat pääsääntöisesti kylmiössä, samoin salaatti. Tomaattihan ei kylmään edes kuulu, eivätkä kananmunat. Ostan luomumunia, en niin arvokkaita munia jääkaappiin kyllä laittaisikaan. Korissa ovat, työtasolla.

Keittokirjani eivät ole kaikki tässä. Osa vhh-kirjoista on lainassa ja sen lisäksi pelkään, että tuo bauhaushylly on liian huterasti kiinnitetty niin painavalle tavaralle kuin mitä esim. joululahjaksi saamani Gordon Ramsay edustaa.

Tämä Eva Solo-valkosipulipuristin on ehdottomasti yksi suosikkini keittiöni käyttöesineistä. Jaksan ihailla sen virtaviivaista designia, lisäksi se toimii, yllätys, yllätys! Vaikka eniten kyllä murskaan valkosipuleita kokkiveitsen lappeella ja sitten vaan pilkon nopeasti. Aina niin kiire?

Toiset jatkuvasti käytössä olevat ja minusta suunnattoman kauniit ja joka ikisen maksamansa euron väärtit ovat nämä Peugeotit:

Maustelaatikko on hellan vieressä. Sielläkin on vain osa mausteista, ei sinne yksinkertaisesti mahdu kaikki pussukat ja nyssäkät ja voin kertoa: erittäin huono paikka mausteille tuollainen hellanvieruslaatikko, kuumenee ihan mielettömästi, en usko, että pippurit tykkää muuta kuin kyttyrää moisesta päivittäisestä  helteestä.

Keittiön muutteluvimmassani sain sitten seinän ja pakastimen väliin jäämään 40cm kapean kuilun. Hinta hirvitti, mutta pidin pääni, apteekkikomero oli saatava, niin kapealla ovikomerolla en saisi tulevaisuudessa kuin harmaat hiukset liian aikaisin ja närästystä aivan turhaan. Päivääkään en ole katunut, on se vaan niin kätevä.

Siellä ne ovat sekaisin sulassa sovussa, samariinit ja ankanreidet Lidlin myslipatukoiden kanssa. Tuossa sinisessä purkissa taitaa olla itse kuivattamiani mansikoita, hyvä, että tulikin katsottua tarkemmin.

Luonnonvaloa kaipaan keittiööni ehdottomasti lisää, mutta hankalaa sen saaminen on, jos pitkille seinille alkaa puhkoa reikiä, ei sieltä mitään valoa tule vastaan vaan naapurin ällistynyt naama makuuhuoneessaan. Kaasuhellasta haaveilen, olen mielessäni sijoittanut jo kaasupullonkin kapeaan hellan viereiseen kaappiin, jonne ei oikeastaan mahdu muutenkaan paljon mitään. Sitäkin olen ihmetellyt näissä varsinaisissa remontintekijöissä, että kun he kerran kaiken laittoivat tosi hyvin, lattiaankin laatat ja lattialämmitys niiden alle, niin miksi tavishella? Miksei tasoon upotettua liettä ja sen alle sitten sitä uunia? Mikään ole ikävämpää kuin hellan ja kaapinväliseen rakoon putoava spagetinluiru tai joku neste tai mikä nyt tahansa, sillä ainahan sitä ruokaa laittaessa roiskuu. Olin jo niin tottunut edellisessä liesitasoon ja sen siivoamisen helppouteen.

Vetimet tulen vaihtamaan aika pian, noihin sarviin jää aina kiinni. Muuten olen tyytyväinen.

Keittiöpaljastuksia avoimin ovin ovat tehneet ennen minua ainakin seuraavat blogit:

13 vastausta artikkeliin “Esittelyssä keittiö”

  1. Taidat olla tosi keittiövelho riistapakastiminesi! Toimivan ja viihtyisän näköinen keittiö. Ihanan paljon kaappi- ja laatikkotilaa. Laittaisin itsekin suurimman osan tavaroista nyt vetolaatikoihin, lasit vain yläkaappeihin.

    Sellaista Nigellan ruokakomeroa ei ole kellään, sen nykyaikainen versio on kai tuo upea apteekkikaappi. Itsekin tungen melkein kaiken isoon jääkaappiin mausteita ja kuivatarvikkeita lukuun ottamatta. Munat, sipulit, hedelmät, monet vihannekset ja säilykkeet voisi hyvin säilyttää pöydällä tai kaapissa. -Seuraavaa keittiöremonttia varten tiedän jo monta toivetta.

  2. Voi krisu minkä teit. Vaikka keittiömme on uusi ja toimiva, mutta pienehkö, joudun nyt suorittamaan pienen suursiivouksen. Kun kävin keittiössäsi, niin ihailin järjestystä ja kylmälaitteitesi sisältöä. En pääse puoliin väliinkään omastasi.
    Juuri nyt siivoan (kun kerran vapaata on) makuuhuonetta. Pitää kuvata se ensin ja sitten keittiö.
    Toimivalta näyttää omasi ja juuri niin kodikkaalta kuin keittiön pitääkin.

  3. Oikein kiva keittiö, mutta itse tutkin lähinnä jääkaapin sisältöä; ilahduin suuresti turkkilaisesta yoguthista, Dijon-sinappilajitelmasta ja niistä kolmannella ovihyllyllä alhaalta laskettuna olevista marmeladeista (joiden nimeä en nyt saa mieleeni, mutta joista olen jossakin suuresti nauttinut).

    Oltermanni on hyvä perusjuusto, mutta ne Valion marja-/hedelmäyogurthit vaihtaisin saman yhtiön bulgarialaiseen sellaiseen.

  4. Katriina,
    Kiitos! Valoa saisi olla enemmän, kuten mainitsinkin, kyllä tämä keittiö muuten täyttää toiveita hyvinkin. Se Nigellan ruokakomero on kyllä aivan omaa luokkaansa.

    Arleena,
    hihhii! Siivottavahan minunkin oli, siksi tämä olikin aika mukava näyttö. Hauskaa nähdä uutukainen keittiösi hetken käytön jälkeen, vieläkö kaikki miellyttää, vai joko tekisit muutoksia.

    Petri,
    Hillo on ranskalaista sokeroimatonta St Dalfour-nimistä, saa joka marketista. Sen vieressä nimi näkymättömissä on vielä parempaa sokeroimatonta hillosarjaa, sitä saa Tampereelta vain yhdestä kaupasta. Jugurtissa ja juustossa täytyy tehdä myönnytyksiä, täällä on muitakin syöjiä kuin minä. 🙂 Minä en oltermanniin koske, yäk! enkä liioin makeutettuihin jugurtteihin, turkkilainen on minua varten. kermatötsän yläpuolella olevalla hyllyllä on juustopaketteja minun makuuni, mm. Juustopostin vuohen gruyere ja vuohen viinitarhuri, pari mainitakseni.

  5. Ihanasti kaappitilaa on keittiössäsi, muutenkin tosi kivan näköinen keittiö, varsinkin tuo apteekkikaappi on ihan mahtava!

  6. Minusta se Oltermanni on kuitenkin ihan käypä aamiaisjuusto – itse tosin käytän sitä virkaa hoitamaan Pirkka Saaristolaiskermajuustoa, mutta käytännössähän kyseessä on sama asia.

    Tarkemmin jääkaappianne tutkailtuani tulin sellaiseen arvioon, että teillä saatetaan suosia aasialaisia makuja, mutta toki luovasti varioiden; fetajuusto tuonee ruokaan pikanttia häivähdystä multikulturaalisesta keittiöstä – veikkaisin niiden kahden Cola-pullon olevan Pepsi Maxia…

    Harvoin muuten suomalaisissa kaupunkikeittiöjääkaapeissa näkee enää punaista maitoa – teillä sitä on!

  7. Mahtava vetolaatikosto-seinä! Ja myös se apteekkikaappi. Ja laattalattia. Ja Ramsayn kirja 🙂

    Minulla on niin vähän tilaa keittiössä säilytykselle, että siitä on saanut kaikki jo harmaita hiuksia (tosin nyt on tilaa enemmän, kun puolet kamoista on lähtenyt muualle…).

  8. Kermaa ja Oltermannia niin kuin meidänkin jääkaapissa, hyvähyvä! ;D

    Hieno tuo laattalattia! Mekin mietittiin sellaista ensin keittiöön, mutta ei uskallettu kun pelättiin, että se olisi kylmä. Onko vai olimmeko väärässä?

  9. Vau, siulta loytyy meidan entisen kaupungin sinappia jaakaapista! Mista olet sita loytanyt? Suomestako? Meaux :ssako olet kaynyt? Se on kiva kaupunki tosiaan – asuimme siella ja soimme sen sinappia 7 vuotta 😉 Ihan Disneylandin lahella.

    Ja onpas sinun keittiosi ihanaaa…. unelma. Eikun ihan oikeasti!
    Mulla oli Pariisissa keittokomero – ei akkunnaa, ovi vain. SEnkin otin pois kun aukesi pahasti pienen pieneen kaytavaan. Ei mahtunut kahta kokkaajaa siihen, ei. 😉 Nyt on jo parempi keittio – silti paaa-aljon pienempi kuin teidan. Mutta kokkailu on hauskempaa nyt kun on isompaa keittiota kuin esim Meaux : n asunnossamme 😉 ( 4m² )

  10. Ihana keittiöinen. Siistiä! Mie siivoon ja kuvaan seuraavilla vapailla ja saatte sitten nauraa meitin opiskelija-asuntoköksälle 😀

  11. ainii. sormet kulkee nopeammin vaihteeksi kuin ajatus.
    piti myös sanomani, että minul on nuo samat ihanat myllyt (hienosti muokattu kuva 😉 ja keittokirjojakin bongasin samoja 🙂

  12. Yaelian,
    Kiitos! kuten sanoinkin, apteekkikomero täyttää vaativimmatikin toiveeni. 🙂

    Petri,
    aasialaista, kyllä wokataan! Lisäksi välimerelliset maut maistuvat, ovi pullottelee myös erimerkkisistä oliiveista, ne eivät vain kuvassa niinkään näy. Pullot veikkasit väärin, pepsiä eivät ole, ne ovat Lidlin Saskia-kivennäisvettä. 🙂

    Anioni,
    Äkkiä ne tyhjät kolot keittiössä täyttyvät, vaikkei uakoisi, niin kävi minullekin.

    Vesimeloni,
    Karpin kaappi on karpin kaappi! 😀 Laattoihin olen viaton, edelliset asensivat, mutta he laittoivat myös lattialämmityksen niiden alle, että ei kylmyys kyllä kalva. Tosin lattian kautta lämmittäminen on sen verran kallista, etten pidä sitä täysillä ja kuljen talvellakin kotona paljain jaloin. Viime talvena oli vielä niin leutoa, ettei keittiön lattiolämmityksestä kertova punainen ”silmä” ollut kertaakaan päällä, termostaatti siis kertoi lattialle lämmön riittävän.

    M’man,
    Olen käynyt Ranskan Pariisissa yhden ainoan kerran muistaakseni v 2000. Sinappini ei ole siltä reissulta, sitä myy Tampereella Keittiöelämää-niminen pikkuinen puoti. Sieltä saa kaikkea muutakin erikoista ja mukavaa, semmoista, mitä muualta ei saa. Ja kiitos keittiöni kehuista, käytän sitä myös.
    Ranskalainen ilmiö on mielenkiintoinen, keittiöt ovat yleensä surkeita postimerkin kokoisia koppeja. Silti niissä tehdään gourmet-tason ruokaa lähes joka perheessä. Ruokaa arvostetaan todella. Jenkit rakentavat taloihinsa huippuhienot köökit aamiasnurkkauksineen ja erillisine ruokasaleineen. Sitten syödään mikrossa sulatettuja ja lämmitettyjä tv-dinnereitä nojatuolissa televisiota tuijotellen.

    Hanna,
    Ei kukaan naura, nenät pitkällä uteliainahan tässä ihmetellään, että missäs kukakin soppansa keittää. Aika kiva vyörytys lähti… kukakohan olikaan ensimmäinen keittiönsä paljastaja?
    Tietysti meillä on samat myllyt ja kirjat! 😉

  13. Totta Kritsu, en ollut tullut tuota ajatelleeksi. Vertaustasi ranskalaisiin ja amerikkalaisiin keittioihin. Ehka en tullut ajatelleeksi kun omat tietoni amerikkalaisesta elamantavasta rajoittuu telkkuun – eli on olematon. Tai ainakaan ei ole totuudenmukainen luulisin. Joku paiva viela kayn siella ja oikaisen mielikuvani 😉

Jätä kommentti