Klassikko: Tilliliha

Pitäisi varmaan sanoa, että tämä on unohdettu ja oikein valmistettuna herkullinen klassikkoruoka. Valmistetaan joko naudasta ja meillä aina lampaasta, tarkemmin sanottuna teen sen lampaan lavasta, vaikka etuselkä on oivaa ainetta tähän herkulliseen kastikkeeseen. Myös naudasta käytetään halpoja ruhonosia, kuten etuselkää, mutta saahan sitä vaikka kulmapaistia käyttää, jos haluaa. Sillä sitkeitä lihapaloja sisältäneellä liisterillä, jota koulussa ainakin minun aikanani tillilihan nimellä tarjottiin, ei ole mitään tekemistä tämän herkullisen ruoan kanssa, kysykää vaikka ennakkokäsityksistä vapailta kolmelta pojaltani, joiden mielestä tilliliha on aivan parasta ruokaa! 

kattilassaAINEET:

 

  • 1 kg lampaan lapaa tai etuselkää
  • n. 1 ½ l vettä 
  • suolaa
  • tillinvarsia
  • kymmenkunta kokonaista valkopippuria
  • voita
  • muutama rkl vehnäjauhoja
  • sitruunan mehua
  • sokeria
  • runsaasti tilliä

Putsattu (huuhdeltu) liha pannaan kiehumaan kuumaan veteen. Pinnalle noussut vaahto kuoritaan tarkoin pois. Lisätään keitinveteen suola, pippurit ja tillinvarsia. Annetaan lihan putputella miedolla lämmöllä puolisentoista-kaksi tuntia kunnes se on täysin kypsää. Nostetaan lammas pois liemestä ja leikellään annospaloiksi. Siivilöidään liemi ja tehdään kastike: padan pohjalle sopivasti voita johon sekoitetaan muutama rkl vehnäjauhoja. Kaadetaan päälle keitinlientä vähintään 5 dl. (Muista, siinä on suolaa! Jos tuntuu, että keitinliemestä tuli kovin suolaista, käytä myös vettä kastikkeeseen.)                                              Lisätään sitruunamehua ja sokeria maun mukaan sopiva hapanimelyyden aikaansaamiseksi. (minä laitan lähes kokonaisen sitruunan mehun ja n. 3 rkl sokeria). ja tietysti laitetaan sekaan vielä paljon, paljon tuoretta tilliä. Annetaan kiehahtaa, lisätään lihat, lämmitetään vielä syömäkelpoiseksi ja tarjotaan kumppaniksi kuoriperunoita. 

tillilihaa

Jätä kommentti