Saaristolaisleipä

Tässä on ohje ja vielä helppo sellainen. Mikä voi olla parempaa graavikalan kanssa kuin makea, tumma saaristolaisleipä. Tällä ohjeella olen tehnyt ja leipä häviää aina viimeistä murenaa myöten parempiin suihin. Oivallinen ja säilyvä ruokalahjakin tämä on.
(Ehdin pakata tämänpäiväiset leipäni jo kylmiöön odottelemaan jouluaattoa, joten otan kuvan leivästä myöhemmin)

Saaristolaisleipä 
(2 leipää)

aineet:

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl tummaa siirappia
3 dl olutmaltaita
3 dl ruisleseitä (t. vehnäleseitä)
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
voita vuokien voiteluun

Siirappivesi voiteluun:
1 1/2 dl vettä
1/2 dl siirappia

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet eli siirappi, olutmaltaat, ruisleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata. 
Voitele kaksi 2 litran vuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1 1/2 t. 

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin 2 t. 
Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 t, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä.

*
Ohje on Glorian ruoka &viini –lehdestä joskus pongattu.

4 comments

  1. Maukasta mihin vuoden aikaan tahansa🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s