Omenapiirakka / Äppelkaka

Omenapiirakka / Äppelkaka

Pohja:

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 100 g jääkaappikylmää voita
  • 4 rkl kylmää vettä
Nypi taikina tasaiseksi ja laita (kelmussa) jääkaappiin vetäytymään. (Omenoiden pesu- ja paloitteluaika on minusta riittävä, originaali ohje puhuu niinkin pitkästä levosta kuin kaksi tuntia. Olen tehnyt tätä jo kaksi kertaa, ei mennyt piloille kummallakaan kerralla, vaikkei taikina lepäillyt jääkaapissa kahta tuntia)
Täyte:
  • 5-9 hapahkoa (kotimaista) omenaa (määrä riippuu koosta)
  • 2-4 rkl sokeria ( hapokkuuden mukaan)
  • runsaasti kanelia
  • muutama siivu höylättyä voita (juustohöylällä)
Aseta uuni lämpiämään 200°. Pese omenat huolellisesti ja leikkaa ohuehkoiksi viipaleiksi. Ota taikina jääkaapista ja kauli se halkaisijaltaan isommaksi ympyräksi kuin piirakkavuokasi on. (Ohjeessa neuvotaan tekemään 30-40 cm halkaisijaltaan oleva ‘lettu’, joka sitten siiretään leivinpaperilla vuoratulle pellille.) Huom! Kauli erittäin ohueksi, tämä on kova taikina, vaikkakin herkullinen. Laita taikina piirakkavuokaan. Kaada lohkotut omenat taikinalle, sokeroi ja ripottele kanelia sekaan. Höylää voita päälle ja käännä yliolevaa taikinaa reunojen suojaksi. Paista uunin keskitasolla n. puoli tuntia. Anna jäähtyä ja koristele tomusokerilla.
Toimivat, mutta ah, niin yllätyksettömät kylkiäiset tälle herkulle ovat tietysti vaniljasoosi tai jäätelö.
ohje Lantliv-lehdestä.

2 comments

  1. Ihanan rouhea omppupiirakka🙂 Tätä on ruvettava heti vääntämään. Erityisesti houkuttelee tuo -voita juustohöylällä- osuus! Kiitos hyvästä ohjeesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s