Pupu-teema jatkuu…

Melkein kirjoitin otsikoksi ”Pupun munat” mutta en sitten kuitenkaan rohjennut. Meni pupu pöksyyn. Mutta asiaan:

Aamulehden Su|asiat -liitteessä oli tänään tyhmänä kysymyksenä miten puput liittyvät pääsiäiseen.

Puput ovat loikkineet pääsiäiskorteissa- ja koristeissa iät ja ajat, mutta mitä tekemistä niillä on oikeastaan pääsiäisen kanssa? Entä miksi ihmeessä ne munivat ja vielä piilottelevat munia ympäriinsä?

Vastaus annettiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tutkija Juha Nirkon toimesta:

Jänis on eläin, joka lisääntyy nopeasti ja tehokkaasti. Siksi sitä on pidetty hedelmällisyyden vertauskuvana. Germaaneilla oli myös tapana uhrata jäniksiä keväisin. Uhraamisella tavoiteltiin hyvää vuodentuloa ja satoa.

Pääsiäispupuille löytyy teologinenkin selitys. Uskomuksen mukaan jänis nukkuu silmät auki. Siksi eläintä on verrattu Jeesukseen, joka ei kuollessaan vaipunut ikiuneen. Protestantit omivat sittemmin jäniksen itselleen erottuakseen selvemmin katolisista pääsiäisenviettäjistä.

On vaikea sanoa, miksi pääsiäispupu munii. Jo ennen uskonpuhdistusta Keski-Euroopassa uskoteltiin lapsille, että juuri jänis tuo pääsiäismunat. Munia tuova, kätkevä tai jopa muniva pupu on 1600-luvulta lähtien ollut suosittu satuhahmo niin Saksassa kuin muuallakin, 1900-luvulla myös Suomessa. Ehkäpä pupu piilottaa munia siksi, että niitä on hauska etsiä. Toisaalta villilintujen munia on etsitty maastosta aina.

Keskiajalla munia alettiin värjätä punaiseksi, joka on ylösnousemuksen väri. Legendan mukaan Maria Magdalena antoi Tiberiukselle muna Kristuksen ylösnousemuksen kunniaksi.

Eipä tähän ole mitään lisättävää.

9 vastausta artikkeliin “Pupu-teema jatkuu…”

 1. Tämä on asia, jota monikaan ei ole ehkä tullut ajatelleeksi. Se vain on aina ollut niin. Ajatus munivasta pupusta tuntuu todella omituiselle nyt, kun sait asian istuettua mieleeni. 😀 Näissä satu-/taruhahmoissa ei koskaan saisi sekoittaa järkeä mukaan. Kiitos tästä lehtiartikkelin lainauksesta, valaisevaa. 🙂

  1. Eipä ole tullut mieleenkään tätä tietopläjäystä ennen, ei. Lisään vielä pökköä pesään: meistä ketään ei kummastuta sekään, että Aapiskukko munii…

 2. Muniihan se ihminenkin silloin tällöin…siis töpeksii =D

  Eikä ainoastaan pääsiäisenä…….

  Oikein hyviä pääsiäspyhiä!

  toivoo KooTeen poppoo!

 3. Olipas informatiivinen tämä ajankohtainen postaus, kiitos!
  Taas sitä näkee tietämättömyytensä, en edes muistanut että puput munivat 😉 mutta täytyyhän niiden munia, ainakin pääsiäisenä, jos tämä on tällaista yleistä tietoa. Entäs ne noidat sitten. Kai niillekin on yhtä järkevä selitys, hih hii…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s