Ruista ranteeseen!

Siivosin pakastinta ja sieltä löytyi pieni pyöreä kakkara kelmutettuna muovipussissa. Olin vallan unohtanut, että olen saanut ihanalta Helenalta sekä ruislimppua, että ruisleivän juurta ja ohjeen aika päivää sitten. Juuri oli jo sen verran iäkäs, että pelkäsin sen toimivuutta, mutta turhaan. Tästä ei puutu enää kuin Jaakko Kolmonen pellavapaidassaan ja väinämöis-kotsa päässään kehumasta!

Ruisleipä

Aineet

  • juuritaikinaa
  • 2,7 – 3,2 l täysjyväruisjauhoja
  • 1,6 l vettä
  • 2 rkl suolaa

 

Juuri

Liuota juuri litraan haaleaa vettä. Vispaa sekaan 7 dl ruisjauhoja. Jätä huoneenlämpöön n. 12 tunniksi.

Taikina

Lisää juureen:

  • 6 dl vettä
  • 2 rkl suolaa
  • 2 – 2,5 l ruisjauhoja

Vaivaa taikinaksi. Nostata liinan alla n. 10 tuntia.

Leivät

OTA JUURI TALTEEN!  (n. reissarin verran taikinaa) Leivo 4 limppua (runsaasti ruisjauhoja apuna käyttäen, jos taikina on löysää, kuten minulla oli) + pellillinen maistiaisreissumiehiä.

Paisto

Pistele leivät. (unohdin…) Paista ’reissumiehet’ 250° n. 15 minuuttia .

Paista limput ensin 250° n 30 minuuttia ja sitten 175° n. 40 minuuttia.

Limppukuvista puuttuu se neljäs limppu, koska yksi lähti jo ystävän matkaan. Juurta annoin myös.

Nostatusajat ovat pitkiä, se myönnän. Mutta eihän se taikinapunttu pöydällä nousemassa muuta elämää häiritse. Ajoitus kannattaa miettiä. Itse laitoin juuren tekeytymään sunnuntaina n. kymmeneltä. Illalla kymmenen korvissa tein taikinan. Maanantaina aamulla leivoin reissarit ja limput, nostatin, ja iltapäivällä paistoin.

Voi, voi ja lämmin leipä.

 

3 comments

  1. Onneksi kunnon hapanruisleipää voi tehdä kotonakin, ainakin täällä, josta sellaista ei saa (sitä hapanta versiota) Mulla on yksi tekemäni limppu pakkasessa, mutta voin koskea siihen vasta kun tämä 8 viikon melkein hiilariton jakso on ohitse…

    • Niinpä. Kunhan vaan saa sen ensimmäisen juurensa jostain, muutenhan tuon tekeminen on helppoa ja maku jotain aivan muuta kuin nykyisten kaupassa myytävien muka-ruisleipien. Kannattaa täällä kaupassa käydessä joskus katsoa vaikkapa sen Suomen suosituimman ruispalan ainesosaluetteloa.
      Minähän en yleensä leipää syö ollenkaan, viljat ja minun kroppani riitelevät ikävästi keskenään. Tätä ruisleipää oli kyllä pakko ottaa seurauksista piittaamatta. Taas jaksaa olla pitkään ilman, sen verran kurjat oltavat vilja minulle aiheuttaa😉

  2. Herkullisen näköisiä, mut en voisi ite syödä:(. Meillä isäntä sai kans kuivattua juurta, saas nähdä tuleeko siitä leipää, kenties joskus:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: