Jäätelön juhlaa

”ja kotona kuulen, kun ulkona laulaa jäätelöauto”.

Mutta meillä hurisee ikioma jäätelökone kotona, italialainen omalla kompressorilla varustettu Ariete. Se on i-h-a-n-a! Paljon siitä toissa keväänä haaveilin ja Mies kantoi viime kesän alussa semmoisen meille asumaan. Kovasti Mies ihmetteli, että mikä mielenhäiriö sille tuli, kun niin kalliin turhakkeen meni ja osti. Kalliista olen salaa samaa mieltä, mutta turhake se ei ole😉.

Glorian ruoka&viini-lehdessä 5/2010 oli juttu jätskikoneista (oma konekin siellä) ja tämä mieletön, herkullisista herkullisin ohje:

Oliiviöljy-basilikajäätelö

aineet:

  • 2 liivatelehteä
  • ½ ruukkua basilikaa
  • 2 ½ dl turkkilaista jogurttia
  • 1 tlk (200 g) ranskankermaa
  • 3 dl hyvää neitsytoliiviöljyä
  • ½ dl sitruunamehua
  • 3 dl tomusokeria
  • 1 tl sormisuolaa

Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Pane 1 dl jogurtista pieneen kattilaan. Nypi basilikan lehdet varsista, ota muutama lehti sivuun koristelua varten. Soseuta ranskankerma ja basilika monitoimikoneessa tasaiseksi vaaleanvihreäksi seokseksi. Vähennä koneen nopeutta ja lisää öljy, sitruunamehu, sokeri, suola ja loppu jogurtti. Kuumenna kattilassa oleva jogurtti. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sulata ne jogurttiin huolellisesti sekoittaen. Lisää seos jäätelömassan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada massa jäätelökoneeseen ja valmista jäätelöksi koneen ohjeen mukaan. (Lehden mukaan jädeä tulee ½ litraa. No eipäs, vaan ainakin puolet enemmän.)

Vihreän herkkupallon saa eteensä ennen jälkiruokaa ainakin Ravintola Paakarissa Kangasalla. Minä tein lehden vinkistä tomaatti-mozzarellasalaattia. Sen kanssa tämä yhtä aikaa makea ja suolainen oliiviöljy-basilikajäätelö toimi loistavasti salaatinkastikkeen sijaisena. Lehden vinkki: jätä suola pois ja lisää tomusokerin määrää 1 dl:lla, jos aiot tarjota jäätelön jälkiruokana esim. mansikoiden ja balsamico-siirapin kanssa.

Jäätelöstä innostuneille voin kertoa, että suomalaisista ja kyproksenkreikkalaisista sukujuurista lähtöisin olevan Tessa Kirosin 2006 ilmestynyt keittokirja Hillasoilta oliivilehtoihin, jota selailen mukavien tarinoidensakin takia usein juuri kesäisin, sisältää herkullisia ilman konetta tehtäviä jäätelöohjeita. Konehan ei ole välttämätön jätskinteossa, mutta ilman konetta on oltava muutaman tunnin välein hämmentelemässä jäätyvää massaa, että rakenne tulee oikeaksi.

PS. Tykkäsin ja tykkään vieläkin Ultra Bran lauluista.

10 comments

  1. mmmm.Olen tuosta Arietesta lukenut muuallakin,hienolta laitteelta kuulostaa ja ihanan näköistä tuo jätski.Mulla on vanha Phillips,mutta kyllä silläkin saa jätskejä tehtyä,tosin ei tuon Arieten lailla.

    • ja arvaas vaan kenellä on nyt käyttämättä jäänyt Philipsin kone kaapissaan tilaa viemässä… Philipsin koneella ei viisi ruokailijaa tullut kuin vihaiseksi, annokset olivat niin pieniä. Eikä sillä kivellä tehnyt yhden satsin jälkeen taas vuorokauteen mitään. Suunnittelin kyllä toisen jäähdytyskiven hankkimista, mutta aina se jäi. Nykyisellä koneella voi tehdä heti lisää.

  2. Tuohan on tosi hyvä juttu,että heti voi tehdä lisää jätksiä!

  3. Nam, omatekoista jäätelöä! Taas sinun ruokakuvasi saavat minun nieleskelemään tyhjää silkasta himosta.😉

    Kuopus on haaveillut omasta jäätelökoneesta kauan aikaa ja katselinkin hieman netistä eri merkkejä, mutta Arietesta en muista lukeneeni aikaisemmin. Juttusi perusteella innostuin etsimään tietoa netistä Arieten jäätelökoneista, mutta niitähän näyttää olevan useita eri malleja…. mikä malli se teillä on?

    • Stockmannilta saa, ainakin omani on sieltä. Tässä kuva ja kuten sanottua, viimeisimmässä Glorian ruoka&viini lehdessä on vertailua kolmen jätskikoneen välillä, joista yksi on tämä Ariete. Koko nimi kyljessä on Gelatiera compact Ariete. Painaa kuin synti, sitä ei laiteta välillä kaappiin. Mutta se on 10 minuutissa käyttövalmis ja jos kerta-annos (jopa 1,4 litraa) ei riitä, siinä voi heti veivata lisää. Aikaa koneella menee 20-30 min. Eri asia on tietenkin jädemassan valmistus, perinteinen vaniljajäde keitellään konevalmiiksi ensi kattilassa, mutta se jäähdytetään myös ennen koneeseen lappomista. Että ei välttämättä ihan ex tempore-hommaa ainakaan aluksi. Tässä yksi kuva, jonka löysin.
      kerrottava tämäkin: Suomenkielisen ohjeen mukaan, että jädekippo ei jämähtäisi jäähdyttämisen aikana kiinni macchinaan, sinne väliin lurautetaan mittalusikallinen vaikka nyt rommia. Mulla mitään rommia koneen ’rasvauksiin’ ole! Luin ja tihrustin koneen mukana tullutta monikielistä paperia. Siellä sanotaan, että tehdään vahva suolaliuos, kuumaan veteen vaan liuotetaan suolaa 1:2! Suomenkielisten jäätelöohjeiden takana on huippukeittiöiden gourmet-kokkeja. Että rommiapa hyvinkin, joo…

      • lillamaria

        Hei krisuliini!
        Lämmintä kesänjatketta! Jäätelökesän jädereseptisi kuulostaa hurmaavalta. Kuinkahan olennainen osa se tomusokeri on? Vai on kait se…ajattelin että voisiko sen makeuden vaan korvata stevialla? En oikein sitä sokeria rakasta.
        Kerropa, mitä mieltä olet?
        Yhteinen ystävämme, joka juuri täytti vuosia, pyysi kertomaan Sinulle terveisiä, jos yhteyksissä ollaan. Tässäpä tulivat!
        Oikein suloista remontti-/jäätelökesää Teille kaikille!
        lillis
        ps. Oletko kesällä töissä vai lomitko vaan?
        Minun osalta työt on nyt tehty, viimonen työpäivä oli 16.7!!!

        • Moi vaan, Lillis! kaikkea voi kokeilla, mutten halunnut alkaa ensi yrityksellä säätää yhtään mitään, ettei mene hyvät emmeet hukkaan.🙂

  4. Hurja

    Tervehdys, mulla on ollut parisen viikkoa käytössä tällainen https://www.hobbyhall.fi/webapp/wcs/stores/servlet/Product//270709. Olisin kysynyt kokeneemman vinkkiä. Olen tehnyt erilaisia massoja, tilavuudeltaan noin 5dl. Käyntiaikaa olen laittanut 30 minuuttia mutta 20-30 minuutin välillä lapa lakkaa pyörimästä. Näyttää että se ei jaksa pyöriä. Massa itsessään on tuolloin vielä tosi pehmeää. Minkään pallon pyöräyttäminen ei onnistuisi.

    Mietin onko tämä jäätelökoneiden ominaisuus ja jos haluaa kovempaa jäätelöä niin lopuksi astia pakastimeen. Vai onkohan mulla jokin vika tuossa koneessa…

    Ihanan kuuloisia ovat reseptisi, täytyynee laittaa testilistalle🙂

    • Hei, Hurja!
      Mun käyttökokemukset on aika rajalliset, mulla oli ennen tätä joku Philipsin malli, ja siinä myös lapa lakkasi ikään kuin liian aikaisin pyörimästä. Tässä nykyisessä kunnon koneessa lapa jysähtää kanssa, mutta silloin olen laittanut liian pitkän ajan. Kotijäätelö ei ole niin kovaa kuin kaupan valmiit paketit. Se on jotain pehmiksen ja perusjäätelön välistä, siis kovempaa kuin pehmis mutta pehmeämpää kuin perusjäde. Jos haluaa niin kovaa, että siitä saa palloja, on se laitettava vähäksi aikaa pakastimeen. Näin ainakin meillä toimitaan. Vain 5 dl massaa? Kyllä Arieten pitäisi siitä selviytyä. Vastaus vähän kesti, olen ollut matkalla. Toivottavasti tästä nyt jotain apua oli. Kotitekoinen jäätelö on hyvää!🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: