Kulitsa ja pasha

Oli ja menihän se pääsiäinen jo, mutta ohjetta tarvitaan taas ensi vuonna, eikö.

Kulitsa

aineet:

  • 150 g voita
  • 3 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • (sahramia)
  • 2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 rkl kardemummajauhetta
  • 1 dl korintteja (t. rusinoita)
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 1 rs (100 g) sukaattia
  • 2 sitruunan raastettu kuori
  • 10–12 dl vehnäjauhoja

voiteluun:

  • 1 muna

koristeluun:

  • 2 dl tomusokeria
  • 1–2 rkl sitruunamehua
  • (pari tippaa keltaista karamelliväriä)
  • manteli- tai pistaasirouhetta tai nonparelleja tai pääsiäiskarkkeja

Sulata voi  ja anna sen jäähtyä.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada  kulhoon. Murenna hiiva maidon joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Lisää sokeri, munat, mausteet, korintit, mantelirouhe, sukaatti (sitruuna t. appelsiini) ja hyvin pestyjen sitruunoiden raastettu kuori. Vatkaa puuhaarukalla joukkoon puolet jauhoista ja lisää jäähtynyt rasva.

Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa käsin tai koneella, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna sen nousta 30–45 minuuttia.

Vaivaa kohonnut taikina ja pane se halkaisijaltaan 24-senttiseen, voideltuun irtopohjavuokaan. Peitä liinalla ja anna nousta lämpimässä, vedottomassa paikassa edelleen 30–45 minuuttia.

Voitele kohonnut kulitsa munalla. Paista uunin alaosassa 200 asteessa ensin 20 minuuttia. Tarkkaile väriä paiston aikana. Kun pinta on kauniisti ruskistunut, peitä vuoka alumiinifoliolla, ettei se tummu liikaa. Alenna lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistamista noin 30–40 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla ja irrota sitten vuoasta.

Sekoita tomusokeriin kulhossa tilkka sitruunamehua. (Lisää kuorrutteeseen karamelliväriä). Kaada seos jäähtyneelle kulitsalle ja koristele. Tarjoa kulitsan eli pääsiäispullan kanssa pashaa.

Pasha

  • 500 g rahkaa (2 prk)
  • 125 g voita
  • 125 g sokeria
  • reilu dl hapanta kermaa (½ prk smetanaa + 1 dl kuohukermaa sekoitetaan edellisena päivänä ja annetaan seistä jääkaapissa yön yli)
  • ½ vaniljatangon siemenet (t. NoMu vaniljauutetta)
  • 80 g mantelirouhetta
  • 2 pientä munaa

Voi sulatetaan kasarissa, siihen sokeri, rahka, hapan kerma, vanilja ja munat. Kuumennetaan hitaanlaisesti hyvin hämmentäen n. + 80°:seen. Ei saa kiehauttaa! Jäähdytetään ja ja lisätään mantelirouhe. Mantelirouheesta tulee erittäin maukasta, jos sen viitsii kuivalla pannulla hiukan paahtaa. Pashamuotti (tai tavallinen siivilä muotin puuttuessa) vuorataan kylmällä vedellä kastellulla ja kuivaksi puristetulla sideharsolla. Massa kaadetaan muottiin ja muotti isompaan astiaan valumaan yön yli kylmään. Massaa voi halutessaan myös hiukan sekoitella valumisen alkuvaiheessa, että mantelirouhe sekoittuu tasaisesti. Kumoa vamis pasha lautaselle ja koristele esim paahdetuilla mantelilastuilla ja pääsiäisnamusilla. Syö joko sinällään tai kulitsan kanssa.

Pashaohjeeni on vanha, ystävältä saatu ja monena vuonna hyväksi todettu. Kulitsaa tein ensimmäistä kertaa ja täytyy sanoa, että koreasta ulkonäöstä ja hyvistä aineista ja maustakin sen puoleen, rakenne ei miellyttänyt. Tuli ihan pietarin limppu mieleen, niin tiivisrakenteinen tuosta kulitsasta tuli. Ja vielä toistan, että maku oli hyvä ja käntty nousikin aivan oikeaoppisesti. Minulla oli ehkä mielessä enemmän sellainen italialainen joulupulla, panettone, johon olen aivan hulluna.  Jos joku nyt tekee ilmavampaa kulitsaa, niin olisin ohjeesta kiitollinen. Jos taas kulitsan kuuluu olla niin tiivistä, niin sittenhän kaikki on hyvin.


11 comments

  1. Mullekin kelpais nuo,ja etenkin pasha,namskis!

  2. Kulitsa on jonkun ilkeän ihmisen keksintö. Yäk. Ja pashaan ei kuulu hörsöt. (Silkkaa henkilökohtaista mielipidettä tämä.)

    • Hahahhaa! Vai on kulitsa noin pahaa😀 Onko syömäsi ollut tiivistä?
      Hörsöillä pashassa tarkoitat koristelua, oletan? Vai eikö siinä kuulu olla mantelirouhettakaan massassa? Mun ohje on peräisin karjalaispohjaisesta perheestä, että luulisin ortodoksiperinteen olleen tuttu. En mene vannomaan, mutta muistaakseni ystäväni edesmennyt isä oli ehta ortodoksi.

      • Minä en ymmärrä, miksi pullasta (kulitsa) pitää tehdä valmiiksi sellaista puolikuivaa tinaskaa. Meillä ortodoksi vetelee samaa tapaan kuin minä vääräuskoinenkin, sellaisenaan tai Pullava-pullan päälle😉 Ei kulitsaa, ei missään nimessä, jak!

        Oikeasti sitä pashaa tehdään niillä manteleilla, rusinoilla ja sukaateilla TAI ilman. Meillä ilman, kun ei tykätä niistä hörsöistä. Kumpikin ohje taitaa olla yhtä puhdasoppinen. Kait niitä ohjeita kulkee suvussa niin paljon kuin on sukujakin, ei yhtä toista oikeampaa. Ohjeessa, millä itse teen, ei tule edes rasvaa, laihisversio😀

  3. kootee

    Saako tulla maistamaan, en mokomia ole syönyt koskaan….no kaupan pashaa kylläkin. =DDD

  4. Marika

    Tein ensimmäistä kertaa tänä vuonna kulitsaa ja jätin sieltä pois sukaatit ja mantelit. Maku muistutti juuri niin kuin sanoit, viipurinrinkeliä mutta koostumus oli murenevaa ei niinkään tönkköä tai kuivaa. Kohosi ihan mielettömän hyvin ja meidän perhe kyllä nautti suunnattomasti uudesta herkusta🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: