Tampereen päivänä elokuvissa

Rakas kotikaupunkini Tampere täytti virallisesti 230 vuotta viime torstaina 1.10. Ruotsin kuningas Kustaa III allekirjoitti Tampereen kaupungin perustamisasiakirjan 1.10.1779 ja ensimmäinen Tampereen päivä järjestettiin vuonna 1955. Pirskeitä on vietetty kaikenmoisin seremonioin ja tapahtumin koko viikonlopun yli.

Me olimme eilen sunnuntaina, Tampereen päivänä, tuplailoni vartion kanssa leffassa katsomassa kolmiulotteisesti uusinta Disneyn piirrettyä, Up – kohti korkeuksia. 3D kakkulat omien silmälasien päällä ja kuuset korvissa! Kyyllä! Otin korvatulpat leffaan mukaan! Kolme päivää päässäni hirmumyrskynä riehunut migreeni, joka juuri oli laantunut enää pieniksi aalloiksi olisi saattanut aktivoitua uudestaan mokomassa metelissä, kuulin kaiken vallan erinomaisesti korvakuusistani huolimatta. Mutta miksi i-h-m-e-e-s-s-ä äänitason pitää olla elokuvissa niin helskatun kovalla? Onko leffoissa tehty melumittauksia? Liian kovalla, sanon minä, kuulo voi vaurioitua ja se on  ihan totta. Muuten nautin tästä piirretystä pläjäyksestä kovasti, lapsenmielinen kun olen.

finnkino

Nythän on myös tullut Suomessakin vihdoin ensi-iltaansa kuin meille ruokafriikeille ja bloggaajille suorastaan räätälöity ja tehtailtu  Julie & Julia

Voi, kuinka mä olen sitä odottanut! Olen käynyt kesän mittaan nuuskimassa Julie Powellin blogia The Julie/Julia Project , joka sivumennen sanoen on minusta 2000-luvun blogiksi kovin aneeminen ulkomuodoltaan, ei ainuttakaan kuvaa edes. Mutta minä olenkin suomalainen. Miksi tästä Julien blogiprojektista kokata Julia Childin ja parin muun tekijän kokoama amerikkalaisten keittoraamattu   ’Mastering the Art of French Cooking’ kannesta kanteen ohje ohjeelta vuodessa tulikin niin suosittu?  Tämän tajutakseen täytyy ymmärtää, että Julia Child on superjulkkis Amerikassa, tv-kokkien esi-äiti, jenkkien Patakakkonen, Jaakko Kolmonen ja Mysi Lahtinen samassa paketissa ja ties mitä kaikkea, hänet tunnetaan rapakon takana niin hyvin! Ja he myös tuntevat jenkeissä hänen tuotantonsa. (Ostin aika hiljattain tuon keittokirjan suomalaisen version, Ranskalaisen keittiön salaisuudet. Nyt niitä saa kirjakaupoista, kiitos elokuvan 😉 ) Julia Child on ikoni! Ja Meryl Streep näyttelee häntä lähes täydellisesti, imitoi äänenkin, katsokaa vaikka tämä videopätkä:

Pakko laittaa vielä yksi pätkä täti Julian legendaarisista kokkiohjelmista:

Loppu onkin sitten oikean bloggaaja Julien kohdalta tarua ihmeellisempää, hänen kokkikokeilunsa ovat päätyneet Hollywoodin unelmatehtaaseen ja siellä elokuvaksi. Julien ei varmaankaan tarvitse enää olla konttorirottana New Yorkissa, eikä kokata pikku kaksion tiskikoneettomassa keittiössä unelmaruokia. Hän on nykyisin täyspäiväinen kirjailija ja hyvä niin, kaikki onni hänelle ja rikkaudet ja kuuluisuus suotakoon!

Ps. Milloinkahan mä ehdin nähdä tämän kiihkeästi odottamani leffan, se on vielä arvoitus…

8 vastausta artikkeliin “Tampereen päivänä elokuvissa”

  1. Juu minä kävin katsomassa tuon Julie&Julian ennakkoensi-illassa puolitoista viikkoa sitten. Samaa ihmettelin kirjoituksessani: kyllä oli tylsän näköinen se Julie Powellin blogi. Isot kävijämäärät sillä kuitenkin oli ollut, kommentoijiakin hurjasti. Elokuva oli hersyvä ja omalla tavallaan vanhanaikainen: ei seksiä, ei väkivaltaa eikä meuhkaamista. Pidin juuri tämän elokuvan kohdalla siitä kesystä linjasta. Kaikkea ihanaa ruokaa teki mieli kun tuli kotiin. Tyttären kanssa kokkailimmekin elokuvan näkemisen jälkeen ihan innoissamme..

  2. Hello Krisu! Thanks for your comment on my 12 kuvaa post this month. Yes, Halloween is a big party here in the States…although I don’t usually participate – it can get too noisy and too crazy and too wicked for me!

    Yes, I love pumpkins, their shapes and colors. I put them in my window this time of year more to celebrate autumn and harvest than Halloween…

    Did you enjoy Julie and Julia? My husband and I went to see it recently and we both loved it. Many people say it makes them want to cook, but it made me want to eat!!

    1. Hi Sara!
      I thought you’d love more autumn and harvest 🙂 Julie & Julia movie came to Finland just week ago, haven’t had time to see it, yet. But I’ve been waiting for it, the theme is tickling and I’ve always admired Meryl Streep. I also bought some weeks ago the Finnish version of the ’Mastering the Art of French Cooking’ and I don’t think anyone had ever heard of your *cooking icon’ Julia Child before this movie. It was so much fun to find these videoclips from YouTube!

  3. mitäs tuumat tuosta UP:sta – voiko sen mennä katsomaan 5-vuotiaan kanssa?

    Julia&Julie oli ihana, paljon hyvää ieltä sai leffasta matkaan. Ja Meryl Streep oli loistava!

    kiitos tästä postauksesta. nuo pätkät olivat minulle ihan uusia.

    1. Nämähän on aina niin lapsikohtaisia kysymyksiä. Kuinka paljon ja minkä ikäisille suunnattuja juttuja teidän 5-vuotiaanne on nähnyt, kuinka vilkas, rauhallinen on jne. Äänet ovat kyllä tosi kovalla oikeasti, jos teidän pikkuisellanne on ’herkät korvat’. Omiani en ehkä olisi vienyt leffateatteriin, odottanut dvd:tä ja ostanut sen kotiin. Mutta sehän ei ole sama.

      PS. Mulla alkaa olla kiirus, menen meidän mummun (äitini) kanssa 12.15 alkavaan Julie – Julia leffaaaaan! Vapaata päivällä 😉 Tsau!

  4. Sun kuvat on aina kovin vaikuttavia ja ihania, niistä saa mielenrauhaa kun ei ehdi hiljaisuuteen ja luonnon keskellä muuten aina. ❤

    Up oli loistava! Pidin ihan tolkuttomasti, paljon osuvaa huumoria ja oivallusta sekä aikuisille että varmasti lapsillekin. Haluaisin nähdä sen UUDESTAAN! 😀 Julie ja Julia on myös listalla, siihen pitäisi vaan keksiä joku seuraksi. Lihansyöjä ei ole erityisen kiinnostunut, merkillistä kyllä.

    1. Voi Meri-mjuuli, kiitos sanoistasi, arvostan todella 🙂
      Mua ei yhtään haittaa, vaikka meille jotenkin tulisi vaikka UP!-dvd, heti kun vaan ilmestyy, oli se vaan niin mukava. Julie&Julian pääsin perjantaina katsomaan päivänäytökseen. Mulla on yksi kaveri, joka ei ole sitä vielä nähnyt. Menen kiljuen katsomaan sen uudestaan!!! Hitsit, kun sä asut ’väärässä’ kaupungissa. Vaikka siellä kyllä tuli nälkä… Ja mun oli pakko kokeilla lauantaina uppomunia sen leffan takia (onnistuivat;) ) Ja eilen sunnuntaina meillä syötiin ’Civet de mouton’ (lampaanlihahöystöä ranskalaisen keittiön salaisuudet-kirjan reseptillä s. 306. Ja se tehdään noudattamalla ohjetta ’boeuf bourguignon’ s.278. haudutusaika vaan 2 tuntia, kun häränlihalle on määrätty 3,5-4 tuntia!) Pitäsköhän osallistua kuukauden sapuskahaasteeseen tällä lammaspadalla? Nimittäin en kyllä ajan puutteen vuoksi ihan kaikkia kirjan neuvomia kommervenkkejä tehnyt, en esim. keittänyt pekonia, enkä kyllä missään nähnyt pekonin kamaraakaan 😀
      Ai vielä: tein myös tarte tatinin…ihmellinen ruokaelokuva! Luulisi Lihansyöjää kiinnostavan, kunnon sapuskaa siellä tehdään, voista tinkimättä, sluurpsis!

Jätä kommentti