Sienistä pidot paranee

kopallinenSe on sienisesonki nyt ja viime viikolla oli Mummu meillä koko viikon ja me tytöt juostiin puskissa hirvikärpäsiä halveksuen sen, minkä mun töiltäni ehdimme. Ja saimmehan me sieniä, suppilovahveroitakin monta ämpärillistä! Yömyöhään sai notkua pöydän vieressä nyppimässä sieniä kuivuriin tai wokkipannulle paistumaan, mutta kyllä se vaan kannattaa, ilmaista herrrrkullista ruokaa talven varalle. Pitää seuraavilta markkinoilta muistaa ostaa uusi toinen kori, vanha jo vetelee viimeisiään. Sitä paitsi saahan huushollissa ihan kaksikin koppaa olla, en jotenkin tykkää kerätä ämpäreihin, tukehtuvat herkkuni hapenpuutteeseen siinä muovipönttyrässä.

Oon syönyt viikon joka päivä sieniä – sienikeittoa, suolasienisalaattia, sienipiiraita, sienimunakasta, sieni-sitä-ja-tätä, maistellut vielä tekemääni makeaa suppishilloa – – ja omenoita (niistä myöhemmin) ja olen hyvin elossa vielä, haa!

SUPPILOVAHVEROSOPPA SUIT SAIT

  • n. litra esikäsiteltyjä suppilovahveroita (2-3 l tuoreita, kiehuteltu nesteet pois)
  • 1 pienehkö keltainen kesäkurpitsa paloteltuna
  • 2 ei-niin-suurta palsternakkaa paloteltuna tikuiksi
  • 5 porkkanaa paloteltuna myös tikuiksi
  • paketti Wotkin’sin pekonia (upeaa! lihaisaa!)
  • ½ purjo silppuna
  • 2 komean kokoista sipulia isoina paloina
  • valkosipulin kynsiä murskattuna 4-6 (oman maun mukaan)
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 l Puljongin valmista lisäaineetonta (!) lihalientä (Keittiöelämää – kaupasta)
  • 2 dl kuohukermaa
  • suolaa, pippuria myllystä
  • timjamia
  • lehtipersiljanippu silppuna
  • oliiviöljyä ja voita pastoon
  • vettä lisäksi tarpeen mukaan

Tikuta, pilko ja paloittele kaikki aineet. Kuumenna kattilasi pohjalla öljyä ja voita, johon laitat freesaantumaan ensin sienet ja sipulit ja pikkuhiljaa kaikki vihannekset ja pekoni. Rasvassa freesaaminen voimistaa vihannesten ja juuresten hyvää makua! Lisää tomaattipyre ja kääntele se vielä aineiden joukkoon. Lisää lihaliemi + vettä. Pippuroi ja ropsauta reilulla kädellä kuivattua timjamia sekaan. Lisää suolaakin jos tarpeen. Anna kiehua  puolisen tuntia miedolla lämmöllä tai kunnes juurestikut tuntuvat sopivan kypsiltä. Lisää persiljasilppu ja kerma, lämmitä, mutta älä enää keitä. Tarkista suola.  Tarjosin sopan pienien ruisleipästen kanssa, joihin oli ripotellut Valion Mozzarella juustoraastetta, ja jotka käytin ennen syömistä uunissa nopsasti grillivastuksien alla.

soppa

Advertisements

12 comments

  1. mm

    Hyvältä näyttää. Olen tehnyt toisin päin eli laittanut vastaavaan juures/vihanneskeittoon vähän sieniä joukkoon. Seuraavan kerran vaihdan keiton sienikeitoksi, jossa on juureksia/vihanneksia. Tuo on Varmasti Hyvää.

    • Näin! Keiton teko on aina niin mukavaa, sen kun aineita heittelee hyviin liemiin likoamaan makunsa ja kaappinsa kulloisenkin sisällön mukaan. Joskus on kyllä ihan hyväkin kirjata näitä ’mitästulitehtyä’ – soppia ylös, kun aina välillä perhe pyytää, että:”tee taas sitä”, eikä itsellä ole enää hajuakaan mitä tuli heiteltyä soppansa sekaan sen lusikan lisäksi 😀

  2. Onpa muhkeat Minäkin tykkään kerätä koriin, se on jotenkin aitoa ja siihen saa sieniveitsen tökättyä kiinni (ämpäristä tulee mulle mieleen lähinnä oksentaminen), mutta mies kerää muovikassiin.

    Meidän lähimetsät on varmaan jo liian vanhoja tai sitten puhtaaksikaluttuja, kun saaliit ovat olemattomia.

  3. …siis muhkeat saaliit. Tällä uudella koneella kirjoittaminen on yllätyksellistä;)

    • Hehee, Katriina! Meille asennetaan ensi viikolla uusi pöytäkone Vistoineen myös, tuolla se nököttää laatikossa. En sitä ala itsekseni ropata, virusohjelmahan siihen täytyy ehdottomasti asentaa ajatustakin nopeammin ja sen saa Mies kyllä hoitaa. (Mun mäkkinihän on puhdas kuin pulmunen 😉 )
      Niin siis kyllä mä varmaankin joudun silläkin koneella näitä ’hommiani’ tekemään, että ans kattoo, mitä mun näpeistäni myös vielä bittitaivaaseen ikiajoiksi lennähteleekään! 😀 😀 😀

  4. Ihana sienikori täynnä sieniä! Mäkin haluaisin sienimetsään…..;-)

  5. Outer space stuff! It ain’t food… No way! Siis ne kun ei ole kasvikuntaan kuuluvia, eikä ne kuulu eläinkuntaan, niin niiden on oltava jostain tuolta kaukaa. Ja kuka nyt sellaisia söisi….

    • They’re coming to take you away, hahaa, they’re coming to take you away, hohoo, hihii, hahaa! Mulla on täällä valmiina sulle alumiinista tehty hattu, eivät pääse sienet sua säteilyttämään! mihkä osotteeseen laitetaan? 😀 😀 😀

  6. Herkullista näyttää olevan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: