Luun vierestä liha on makeinta

Aivan ykkösgrilliherkuksi nousi tänä kesänä meillä possun ribsit. Kuinkas mä en ole niitä aiemmin tehnyt? Helppoa, halpaa ja ennen kaikkea hyvää! Reseptikin ollut Glorian ruoka-lehdestä korvamerkittynä jo kesästä 2008. Ehkä kauppojen lihatiskeissä ei ole ollut myynnissä näitä halpoja maustamattomia porsaan kylkirivejä, tai sitten en ole vaan huomannut. No nyt näiden lihaisten luurivien suosio on ainakin Tampereen seudulla ollut tänä kesänä niin suuri, ettei edes etukäteen tilaamalla ole saanut himoitsemaansa luupussia kauppiaalta. Kauppias ilmoittaa vaan tekstiviestillä, että ei saatu taas tälläkään viikolla  yhtään. Makuun pääsimme silti. Ensimmäiset 2 kg valmistettiin jo ennen juhannusta. Tarkoitus oli selvittää grilliribsien juhlapöytäkelpoisuus. Kyllä kelpasi; saman tien Stockmannille uusi tilaus sisään ja juhannuksena nakertelimme toiset 2 kg herrrrkullisia ribsejä, eikä sekään kerta jäänyt viimeiseksi. Heinäkuun loppupuolella saatiinkin sitten jo jatkuvaa ’nada’-vastausta erinäköisten kauppojen lihatiskeiltä, että jospa nyt suosista siirrymme odottelemaan ensi kesää ja näemme talven ajan unta ribseistä.

Kypsennä tänään, grillaa huomenna:

Mehevät grilliribsit

ribsit

Esikypsentäminen keittämällä:

  • 2 kg sian kylkiluita
  • vettä
  • 1 sipuli
  • 1-2 porkkanaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 8 kokonaista maustepippuria
  • reilu 1 rkl suolaa

Leikkaa kylkirivi tarpeen vaatiessa kattilaan mahtuviksi paloiksi. Paloittele porkkanat ja sipuli. Isoja paloja vaan. Pane luurivit kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä sen verran, että ne peittyvät. Kuumenna kiehumispisteeseen, kuori vaahto. Lisää vihannespalat ja mausteet. Keitä hiljaisella tulella potpotellen 50-60 minuuttia, kunnes liha on pehmeää. Anna lihojen jäähtyä keitinliemessään ja lepäillä siinä yön yli. Juuri ennen grillausta kuori hyhmettynyt rasva pinnalta ja nosta lihat valumaan.

Viimeistele ribsit grillissä. Leikkaa luurivit annospaloiksi. Peitä grilliritilä foliolla ja kuumenna grilli. (tuo foliovuoraus oli aivan pistämätön vinkki, ei tarvinnut putsata grilliä, kantoi vaan foliot roskiin, jeee! Ja jos ketä kiinnostaa, käytin kierrätysfoliota, kun sellaista Keittiöelämää-kaupasta löysin) Sivele luut grillauskastikkeella (ohje alla) ja aseta ne kuumaan foliovuorattuun grilliin.Grillaa ribsejä sen verran, että liha kuumenee ja pinta paistuu rapeaksi. Käännä ja grillaa toinen puoli. Ole tarkkana, ettei makea kastike kärähdä lihan pintaan. Kääntele paloja grillaamisen aikana.

Voit myös kuumentaa ribsit uunissa 225 asteessa. Asettele lihat uunipellille. Levitä paloille grillauskastiketta. Paista 5-10 min. Käännä lihat ja sivele toisellekin puolelle kastiketta. Kuumenna vielä 5-10 minuuttia.

Makea grillauskastike

  • 1 ½ dl soijakastiketta
  • 1 ½ dl osterikastiketta
  • 1 dl chiliketsuppia
  • 1 dl juoksevaa hunajaa
  • 1 dl ruokaöljyä
  • 2-3 valkosipulinkynttä murskeena

Yhdistä kaikki aineet. Sivele soosia esikypsennettyjen lihapalojen pintaan ennen kuumentamista grillissä tai uunissa. Säilytä ylimääräinen kastike jääkaapissa seuraavaa kertaa (tai muuta grillattavaa) varten.

Syö sormin ja varaa käyttöön paljon lautasliinoja ja talouspaperia!

possun rimpsut

valmista

PS. Mm. uudet porkkanat grillin kautta tekivät kauppansa ribsien kyytipoikina:

porkkanat

Kesäisten jälkiruokien aatelistoon lasketaan meillä myös erilaiset raparperiherkut.Kuvissa raparperimuffinit ja karamellisoitua raparperia omatekoisen vaniljajäätelön seurana.

valmis muffinssi jäätelöä ja raparperia


Mainokset

6 comments

  1. Herkullista on, taitaa ollakin kesäruokaa. Ja jälkiruokia päälle päätteeksi. Vesi herahtelee kielelle.

  2. Pitääpä ottaa talteen, ensi kesää varten.

  3. Nyt tuli sellaiset sapuskat, että taitaisi jäädä syömättä. Punainen liha on käynyt todella harvinaiseksi meikäläisen ruokavaliossa. Mutta nuo porkkanat! Nam!!! 😉

    • Minusta tuo liha on kovin vaalean ruskeaa 😉 Ei vaan, kukin syö miten haluaa. Minua öklöttää ajatus muutamassa viikossa syömäkuntoon tehopullistetuista broilereista nykyisin. Ja miksi kaikki elikot syötetään viljalla? Viljakanaa, viljapossua??? Ne mitään viljansyöjiä ole! Kanan kuuluu kuopsutella ja tonkia pihalla ja puutarhassa ja syödä muutakin kuin viljaa, samoin possun. Vilja-allergikotkin saa oireita noista ’väärin’ tehoruokituista elikoista. Ostan luomua aina, kun sitä on saatavilla. Enkä koskaan osta mitään valmiiksi marinoitua. Se oranssi lima saa mut voimaan pahoin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: