Ranskan ruokaa, koiralenkillä ym.

Poika tuli ehjänä Ranskasta. Tosin äidille tuliaisiksi tarkoitetut ihan kolmellakympillä ostetut juustot oli tullimies heittänyt suoraan roskiin, ei saanut ottaa koneeseen, muka! Miksi sitten samaan ryhmään kuuluvalle tytölle oli ojennettu minigrip-pussi, johon juustot sai laittaa ja sitä myötä ottaa myös koneeseen? Ei ollut poika suostunut missään sanomaan edes merci ranskaksi, kun ei ollut oikeaa intonaatiota, ei kuulostanut aidolta. Että englantia sitten vaan. On se niin tarkkaa välillä. 

Tutun tytön perheessä oli syöty kuulemani mukaan pelkkää vettä ja vehnäjauhoa, ts. patonkia ja makaroniruokia. Tarkan ja yksityskohtaisen (tietysti! viikko Ranskassa!) haastattelun jälkeen en nyt ihan reseptejä saanut, (vaikka olisi pitänyt), mutta kalaa oli syönyt. Kalapiirakkaa, kalapataa, sinisimpukoita:

– Ja niiden kanssa sai siideriä, äiti! -MITÄÄ? -2-prosenttista….

-Ja ostereita! (varjelkoon! On se hyvin opetettu; syö ostereita!!!) -Miltä maistui??? -Suolaiselta.

No oli yhtenä päivänä jotain papusoppaa  

-Mitä papu? Hernekeiton tapaistako? -Ei, kun jotain papua, kai, ja sen kanssa paahdettua kinkkukuutiota.

Niin ja sitten oli ollut yhtenä päivänä  kreppejä. Aluksi kinkkutäytettä ja jälkkäriksi siveltiin Nutellalla.  Oh-la-la! Lapseni sai kunnon sapuskaa mennen tullen! Koulussa ruokaan kuului salaatit, mutta  myös juustoja ja jugurtteja ja hedelmäkompotteja jälkiruoaksi:

– Otin äiti sitä compote-hommaa, se oli hyvää.

Kouluruoka on maksullista, mutta aikaa ruokailuun on varattu puolitoista tuntia, kuvitelkaa!! Ja lounas on oikeaan aikaan n. yhdeltä, eikä aamutuimaan ensimmäinen mukalounas kymmeneltä niin kuin meillä, vaikka lapsi on hädin tuskin saanut aamupuuronsa nielaistua alas. Täällä meillä pitää selviytyä puolessa tunnissa jonotuksesta, syömisestä ja vielä välituntikin viettää. Ei ihme, ettei meillä ole minkäänlaista ruokakulttuuria, pelkkää hotkimista vaan. Jo näillä pojan tuomilla kouluruokailutiedoilla harkitsisin vakavasti muuttoa Ranskaan, jos en olisi työni takia niin sidoksissa suomen kieleen. Yksi pojan ottama kuva:

 merenranta

Sniffan kanssa on liikuttu vähän hitampaan tahtiin kameran kanssa. Olen ollut viikon nuhainen ja hiukan kipeänä ja sekös harmittaa. Ei salille, eikä juoksulenkkejä. Kunhan nyt toipuu tässä torstaiksi, silloin alkaa 10 päivän ASLAK-jakso Ikaalisissa Siellä en halua puolikuntoisena keikkua muuten vaan mukana mitenkään.

veneen kylki

lepuuttajat

köydet

sulka laiturilla

terveisin Sniiffer Karvakuono

Katse

12 vastausta artikkeliin “Ranskan ruokaa, koiralenkillä ym.”

 1. Voi perhanan tullimiehet kun heitti hienot juustot roskiin! (varmaan söi ne itse..)kyllä tuo mahtoi harmittaa! Ooh la laa, onpas poikasi saanut siellä herkutella! Ja miten ruhtinaallisesti niillä onkin aikaa siellä Ranskan kouluissa siihen lounaaseen!
  Paranemisiin!
  Hyvä kuva hauvelista, on sillä ihana katse!

 2. Onko kouluruokailu Ranskassa todellakin klo: 13.00 – jos on, niin suomalaisten pitäisi ottaa oppia fransmannien tavoista tässä(kin) asiassa. Ei siksi, että se olisi ”hienompaa”, vaan siksi, että se on käytännönläheistä, järkevää ja ihmisen elimistöä ja aineenvaihduntaa kunnioittavaa.

  Usein kuulee ihmeteltävän, kuinka koululaisille ei koulun lounas maistu, mutta kannattaisiko kenties uhrata ajatus sillekin, että harva ”normaalirytmissä” elävä ihminen – ellei nyt ole korostetun fyysisessä ammatissa tms…- on nälkäinen klo: 10.00 aamupäivällä?

  Joskus Skandinaviassa vakiintuneet käytännöt elämän suurissa pienissä asioissa saavat ajattelemaan, että missäs se Hölmölä nyt taas oikein sijaitsikaan…

  1. Niin poika sanoi lounaan alkaneen. Olen kanssasi niin samaa mieltä! Poika kertoi vielä tänään, että heille oli kerrottu sikäläisestä koulusysteemistä. Ruokamääräraha per koululainen on 5 euroa! Mielenkiintoinen summa kuultavaksi kaupungissa, joka satsaa koululaisten aterioihin vaivaiset ja häpeällisen riittämättömät 62 senttiä per pää! Okei, minä sanoin pojalle, että eikös se ollut maksullista se syöminen, mutta tämä vaan kohautti harteitaan, näin oli kuitenkin heille kerrottu.

 3. Kiva kun reissu meni mukavasti, jai varmasti paljon muistoja muisteltavaksi. Hienon tilaisuuden sai jo noin nuorena avartaa maailmaansa 🙂

  ITse sekoittelisin vahan suomalaista ja ranskalaista ruokakulttuuria… 😉 Taalla ei aamupala syoda pahemmin ja jos syodaan on se hyvin usein aivan liian makeaa… 😉 ei silla pitkalle potkita. Mutta taas toisaalta mika on klassinen, ’normaali’ aamupala, tai osa ruokakulttuuria missakin maassa? Monet tavat lopulta eivat edes olekaan koko kansan tapoja… 😉

  Kouluruokaloissa on taalla ruokailu varmasti hiukan myohempana ajankohtana – ensimmaiset luokat/ryhmat aloittelevat siina klo 11.45 ja viimeiset sitten tunnin paasta. Ruuan jalkeen – itse ruokailun jalkeen loppu aika menee ala asteella ulkona leikkiessa. 😉 Eli ei ne mielestani ihan 1.5h poydan aarella taalla istu ( ainakaan ne kerrat kun olen ruokaloissa ollut auttamassa) 😉 Pihalla huitelevat ruuan jalkeen ja sitten takaisin penkille oppimaan. 1.5h ’tauko’ ( syomista ja leikkimista varten) on myos nain pitka ihan sen takia, etta ne jotka haluavat syoda kodeissaan sen kerkiavat tehda.

  Ruokailu on eri hintaista kouluista riippuen ja lounaan hinta maaritellaan vanhempien tulojen mukaan. Yksityisissa kouluissa taas lounaan hinta ehka on ( ?) tarkoin maaritelty kaikille saman hintaiseksi, joka varmasti maksetaan lukuvuoden alussa.

  Juu, mutta hienoa, etta poikasi maistoi vahan kaikkea 😉 VArmasti siitakin johtunee, kun oma aitinsa ( taman blogisi perusteella) saa kotonakin monipuolista, kulinaariruokaa 😉

 4. Hoh… mihinkas se mun viisas, kaunis, ihana, runoileva, upea kommenttini pimahti???

  meniko jonnekin bittiavaruuteen vai?

  No ei se mitaan… Ranskan kouluruokailusta hopisin jotain… ;))

 5. Takaisin tuli ja monta kokemusta rikkaampana. Aika huima ero kouluruokailussa. Olikohan siellä kouluissa karkki-ja limuautomaatteja?

  1. En ole missään mukana vielä enkä mitenkään, jumppaan henkeni edestä aamusta iltaan jo kuudetta päivää peräkkäin Ikaalisissa. Aslak, se Aslak! 9.6. on ensimmäinen vapaa ja varsinainen lomapäivä, saas nähdä, ehdinkö ollenkaan mukaan. M&P:n ei tarvitse lomailla, paitsi tietysti nyt 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s