Kantarellisoppaa ja hasselpähkinä-omenasämpylöitä

Sunnuntaina laitoin sämpylätaikinan nousemaan ja otin pakastimesta pussillisen kantarelleja sulamaan, kun lähdimme tuulettamaan kameraa Siilinkarille ja kaupungille. Soppaa ja lämpöisiä sämpylöitä ulkoilun päälle, mikäs sen mukavampaa.

Hasselpähkinä-omenasämpylät
aineet:
  • 2 ½ dl vettäpahkinasampylat
  • 2 ½ dl piimää
  • 25 g tuorehiivaa (t. 1 pss kuivahiivaa) 
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • (1 tl kanelia)
  • 80 g (= 1 pss) hasselpähkinärouhetta
  • 1 keskikokoinen  kuorittu omena raastettuna
  • n. 10 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1-2 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl extra virgin oliiviöljyä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen murennettu hiiva. Lisää mukaan hunaja, suola, kaneli, öljy ja omenaraaste. (Itse raastoin omenan suoraan päältä  kulhoon.) Pähkinärouheen voi sekoittaa valmiiksi jauhoihin, jos haluaa, minä sekoitin nesteeseen ensin 4 dl hiivaleipäjauhoja ja kaadoin pähkinärouheen seuraavaksi kulhoon. Jauhoja lisää ja kunnollista alustusta, kunnes taikina irtoaa kuta kuinkin kulhon reunoilta, mutta ei ole vielä liian kovaa. Yleensä ei kannata leivän/sämpylän teossa liian tarkasti seurata jauhomääriä, sillä niiden kosteuspitoisuus vaihtelee. Taikinan valmistumista tarkkailemalla oppii nopeasti, milloin se on sopivan löysää/kimmoisaa. Ripsauta taikinan päälle kulhoon hiukan vehnäjauhoja, peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Nostata lämpöisessä, jos haluat leipoa nopeasti ja vältä sitä lämpöä, jos haluat käydä vaikka ulkona välillä. Ihan nyrkkisääntöjä, tämä. Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla leivinpöydällä hyvin. tee sämpylät  (n. 20 kpl), peitä taas liinalla ja anna kohota. Uuni 225° (kiertoilma 200°) 10-15 minuuttia. Alkuperäinen ohje: KK 3/2009. Omani on muunneltu kaapissa olevien aineiden mukaan.

Kantarellisoppa

kantarelli-vihanneskeittoAineet:

  • n 2 dl pakastettuja kantarelleja
  • 1 pkt (160g) Savupoikien englannin pekonia 
  • 3 isoa sipulia
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
  • 4 suurta porkkanaa
  • paketti chevreä (kuorettomia valmiita pehmeitä kiekkoja, tarkistan nimen)
  • suolaa, pippuria
  • 3 tl savustettua paprikajauhetta (Mas Portell)
  • timjamia
  • voita
  • vettä
  • 1 dl kuohukermaa
  • ruukku lehtipersiljaa

Paloittele pekoni,pilko sipulit isohkoiksi lohkoiksi, murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella ja paloittele. Kuutioi kesäkurpitsa ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Haihduta sienistä kuivan keittopadan pohjalla hiukan nestettä pois, lisää pekoni ja anna hetken lämmetä, ei niinkään kuivaa karrelle. Hiukan voita lisäksi padan pohjalle ja lisää vihannekset mukaan saamaan hiukan väriä. Paprikajauho myös tässä vaiheessa, toimii rasvan kanssa paahtuessaan parhaiten. Suola, pippuri ja timjami sekaan myös ja kiehuvaa vettä sen verran, että aineet nippa nappa peittyvät. Murenna sekaan myös vuohenjuusto. Anna kypsyä ja hautua miedolla lämmöllä, kunnes vihannekset ovat kypsiä ja pehmeitä, ei haittaa, vaikka sipulit ja kesäkurpitsat hajoaisivat sekoittaessa saostamaan soppaa. (Paistoin sämpylät keiton kypsyessä). Puoli tuntia hellalla minimi. Lisää sekaan kerma ja hakattu persilja ja tarkista maku.

Nauti!

soppa-ja-sampyla

PS. Lahjomattoman lapsiraadin arvio: Soppa on hyvää, äiti, on nää sämpylätkin. Maistuu kyllä enempi pullalta!

 Syy: kaneli. Tein eilen jo toisen kerran näitä sämpylöitä. Jätin kanelin pois, ja koska kotona ei ollutkaan hasselpähkinärouhetta, laitoin mantelirouhetta sen sijaan. Toimii. Mikähän tuossa kanelissa oikein on, suomalaiseen makuun kyllä menee heti makean evään puolelle.

Advertisements

9 comments

  1. Ihanat reseptit! Voi kun täältäkin saisi kantarelleja….:-(

  2. Yaelian,
    Sulla on siellä sitten kaikkea muuta kivaa ja eksoottista ruokakaupassa.:) Mites muut sienet, tarkoitan, kokeilet jollain muulla sienimerkillä, taitava kokki kun olet. Niin ja syötkö edes pekonia, taisit olla kasvissyöjä? Ja saako teillä edes mitään sikalihaa kaupasta? 😀

  3. Taidanpa ruveta heti sämpylöiden tekoon. Puuttuu vain hasselpähkinät. Pitäisiköhän kipaista kauppaan, tai halliin hakemaan pähkinöitä.

  4. Krisu, voinkin tehdä vähän samanlaista soppaa osterivinokkailla, ne on mun lempisieniäni täällä, tosin viljeltyjä eikä luonnossa kasvavia.Sianlihaa ja kaikkea muutakin saa ihan hyvin täällä, mutta mähän en lihaa syö, olet aivan oikeassa.Uskovaiset juutalaiset eivät koske sianlihaan eivätkä äyriäisiin, mutta niitä saa ihan hyvin hankittua kuitenkin.

  5. Sattuipas sopivasti. Huomenna on aikomus leipoa sämpylöitä. Laitan taikinaan yleensä mitä kaapista löytyy, mutta pähkinöitä en ole vielä kokeillut. Kantarellisopan aineksia (siis kantarelleja) löytyy vielä pakastimesta, niitä oli metsissä hyvin viime kesänä. Pekonia tosin en soppaan laita, kun olen ollut syömättä lihaa (ja kalaa) 32 vuotta… En aio enää opetella uudelleen. Eipä silti, ei tee mielikään.

  6. Iinuska

    Kanttarellisoppa kävisi melkein tuollaisenaan mullekin, valkosipulin kyllä joudun jättämään pois. Naminam!

    Heitän sulle vaihteeksi kuva-tarina-haasteen, tulepas piipahtamaan.

  7. Näkee, että olet jauhopeukalo.
    Keitto vaikutti oikein hyvältä.

  8. Yaelian,
    Ai niitä kiellettyjä sentään saa kaupasta? Mielenkiintoista 🙂

    Irma,
    käyhän kertomassa, mitä laitoit sämpylöihisi ja maistuivatko. 😉 reseptithän ovat sitä varten, että antavat osviittaa. Jos ei pekoni putoa, niin mikäs, pois vaan!

    Iinuska,
    Jätät itsellesi sopimattomat aineet pois, sillä hyvä! 🙂 Mukavaa, että haastoit minut.

    Arleena,
    Kiitos, peukalot on 😀

  9. Ihanaiset sämpsät. Jotenkin voin kuvitella, että kanelista tulisi minunkin suuhuni pullamainen vaikutelma, mutta tiedä sitten olisiko se yhtään hullumpi homma.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: