Siskonmakkaroita

Meillä tykätään makkaroista ja siskonmakkarat ne vasta herkkua onkin. Varsinkin, jos ne paistaa voissa.

siskot-pannulla

valmista-ja-persiljaa

Karpillinen annos: Voissa paistettuja persiljalla koristeltuja siskonmakkaroita, uunipaahdettua kesäkurpitsaa ja salaattia. Lapsille lisäksi laivaperunat.

sissuannos

5 comments

  1. I have looked and looked trying to figure out what this is….in my little Finnish dictionary I learn that ”makkara” is sausage…but this does not look like any sausage I know. To me it looks like salmon. I’m curious to know!

    ”siskon” is not in my little dictionary….

    Whatever it is, it looks very delicious.

    • Hi Sara!
      Nice to see you, it has been a quite long time.
      I try to explain: Sisko means sister in Finnish. siskon is a genitive form of the word. BUT these sausages has nothing to do with sisters, really ;). You probably know our long history with Sweden and the fact that Swedish is our second official language? Roots are in a Swedish word siskonkorv. Previously susiskon which comes via old German word Sausischen from a French word Saucisse. (It was fun to dig all these facts out of internet, I didn’t know either! I just eat siskonmakkaroita, haha!)
      In Finland siskonmakkara is always raw, soft sausage ”mass” or dough” (I don’t know the word now!) pushed in animals (lambs?) investines. And when you make food, you kind of milk little balls out of the investine. But you always need to cook the sausages before eating. The classic way is to make soup with vegetables of them. It’s delicious.
      It’s very hard to find words from a dictionary if you don’t know the structure of the Finnish at all. I know you like to read a lot, here is a link to you:
      Finnish language

  2. Kiitos tuosta selvityksestä, en tiennyt minäkään, mistä nimi on alunperin tullut. Siskonmakkara on yllättävän hyvää ruokaa, ei lainkaan niin arkista kuin lapsena sopassa. Herkullisen näköisiä palleroita! Chilikuutiot passaavat hyvin joukkoon…

  3. Katriina,
    Sissut on kokeneet suuren renesanssin, ainakin meidän perheessä. Chiliä?? Ensi kerralla laitan, kiitos vinkistä, kiitos!

  4. Ihan superhieno ruoka, pannulle vaan. Meilläkin tykätään siskonmakkaroista ja ne poimitaan sopasta aina ensimmäisinä, niin, että jäljelle jää pelkkää potaattia ja porkkanaa. Ensi kerralla teen jotain tämmöstä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: