Lucian päivänä tehdään aidot ’lussepullat’

Jos kuukkeloi ’lussebullar’ saa monta aitoa ruotsalaista (ja ruotsinkielistä) sahramipullareseptiä. Niissä lukee yhtenä ainesosana ’Kesella’. Kesella on ruotsalaisten rahkaa, purkin kyljessä lukee ’kvarg’.  Ostin kesellaa pari purkkia marraskuussa Tukholman reissulla, että saisin tehtyä aitoja lussepullia, kun en yhtään tykkää tämänkään reseptin suomettamisesta, on vaan kylmästi jätetty kesellat pois ja leivotaan tavallista pullaa, johon lisätään sahramia. Sahrami yksinään kuivattaa pullan tosi nopeasti, kesella pitää sen pehmeänä ja mehevänä, ’saftiga och goda bullar’, ilmoittavat ruotsittaret itse keskustelupalstoilla kesellapullistaan.

kesellaPurkki on avattu ja käytetty ja toki paljaltaan koemaistettu. Ei takuulla ole suomalaista rahkaa nähnytkään tämä, meidän rahka on kuivaa ja erittäin hapanta kittiä verrattuna tähän pehmeään viilinmakuiseen ruotsinrahkaan. Olen sitä mieltä, että ei kannata pilata pulliaan tunkemalla sinne kotimaista rahkapurkkia sinällään kesellan puutteessa. 

Kesellan voi korvata näin: Sekoita keskenään puolikas purkki rahkaa, puolikas purkki kermaviiliä ja lorauta vielä sekaan n. 1-2 rkl kuohukermaa, niin jopas maistuu samalta ja on rakennekin hyvin lähellä kesellaa. Tein kaksinkertaisen annoksen lussepullaa ja minulla oli sulana vain yksi purkki kesellaa, toinen on pakastimessa ja minun piti nopeasti tuplata myös kesellan määrä ja sain tehtyä ’kotimaisen kesellan’.

Aineet:

nousee

  • 5 dl täysmaitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • 150 g voita
  • 250 g (1 prk) kesellaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 g sahramia
  • 1 tl suolaa
  • n. 16 dl vehnäjauhoja
  • rusinoita
  • 1 muna+ 1 rkl maitoa pullien voiteluun

Lämmitä voi+maito kattilassa n. 37 asteeseen eli kädenlämpöiseksi. Murenna hiivaa kulhoon, kaada päälle tilkka voi-maitoseosta ja sekoita, kunnes hiiva on liennut. Kaada loput nesteestä kulhoon. Lisää mukaan kesella, morttelissa hieman nuijittu sahrami, sokeri ja suola. Lisää melkein kaikki jauhot ja vaivaa taikina kimmoisaksi. ( Käytä enemmän jauhoja, jos on tarvis, pehmeämmästä taikinasta tulee kuitenkin parempia pullia, vaivaaminen on tosi tärkeää). peitä kulho liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi. (Tunnin! sanoo ruåtsin ohje…)

Ota noussut taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa pari minuuttia eli  ilmakuplat pois. Tee taikinasta pötköjä, josta leikkelet paloja kuin tekisit pikkupullia. Rullaa palaset sopivan pituisiksi matosiksi, joiden päät rullaat takaisin kohti keskikohtaa. Laita rusina jokaisen rullan silmäksi. Nostata valmiit lusset toiseen kertaan liinan alla. Voitele muna-maitoseoksella ja paista kauniin kullanruskeiksi 225° (kiertoilmassa vähemmän) 5-8 min. tai uunisi ärhäkkyyden mukaan.

lussebullar

korillinen

Advertisements

6 comments

  1. Nuopa mahtavat maistua hyvältä, mehevältä joulupullalta.
    Kaunis tunnelma tuossa alimmassa kuvassa!

  2. Onpa kauniita lussepullia, ser väldigt goda ut!
    Kesellaa en ole koskaan maistanut,mutta taitaa kuvauksesi mukaan olla aika lähellä täkäläisiä rahkoja.

  3. miina

    Niin mikäs se osoite olikaan vai suunnistanko tuoksun perusteella maistiaisille?

  4. Katriina,
    sahrami kyllä maistuu, mutta minä tykkään ja kiitos.

    Yaelian,
    Kiitos 🙂 Jos teilläkin on ihanaa rasvaista muka-rahkaa, niin voit tehdä jouluksi nisset ja nasset 😀

    miina,
    Nolo tunnustus: olin eilisen aamun karmivan oksennusmigreenin kourissa ja loppupäivän iltaan asti lääketokkuraisena töissä. Pullat on leivottu aikaa sitten, että tuoksun perusteella et meille osaa tulla. Mutta jos kurvaat pihaan, niin lämmitän valmiita pakastimesta 😉
    PS. Onpa kiva, että olet saanut linkin nikistäsi toimimaan oikein 🙂

  5. Voi, että tekee pullaa mieli, ovat niin herkullisen näköisiä

  6. Mietin tassa, etta mikakohan voisi ’kesellaa’ muistuttaa taalla, etta voisi laittaa. Kiitos, laitoitkin nauvon siihen! Tack!

    Ja olisikohan tuota kesellaa voinut vaikka ’monistaa’ kotosalla kuten viilista tehda lisaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: