Patonki / Baguette

pelti

Olen nyt pari päivää ja yötä kuolannut netistä tilaamani ruotsalaisen Leila Lindholmin ” a piece of cake”-keittokirjan sivuille. Kauralastuja sieltä jo teinkin. ( Minä en muuten tiennytkään, että ne ovat jotenkin erityisen ruotsalaisia, tiesittekö te?) Eilen tein kirjan ohjeella patonkia. Minulla on vanhastaankin hyvä ohje ja patonkipeltikin, tämä ohje poikkesi siitä vain juurenteolla ja sokerin käytöllä taikinassa. Patonkia tehdessä ajattelin taas sitä kummaa intoa, millä kaikki ruokaohjeet suometetaan. Patongista ei saa ikinä ”ranskalaista” tai  ”kaupan patongin tapaista rakenteeltaan”, jos siihen puolen litran nestemäärään käyttää sen suomalaiseen leipään ja leivontaan ikuisesti kuuluvan ”50 g tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa ja kädenlämpöistä nestettä”.  Patonkiin käytetään kylmää nestettä ja kamalan vähän hiivaa.

Ainoa ”vika” verrattuna annettuun ohjeeseen on, että minulla on kolmen kolon patonkipelti, alkuperäisessä ohjeessa tehdään 4 baguettea. Ovat laihempia luiperoita siis kuin minun kuvissani olevat.

AINEET:

1. taikina, juuri

 

  • 5 g tuoretta hiivaa
  • 3 dl kylmää vettä
  • 5 dl (erikois)vehnäjauhoja

 

Liuota murennettu hiiva veteen kulhossa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi töhkäksi. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä huoneenlämpöön nousemaan vähintään 4:ksi tunniksi tai laita jääkaappiin nousemaan yön yli.

2. taikina

 

  • 15 g tuoretta hiivaa
  • 3 dl kylmää vettä
  • 1. taikina
  • vajaa rkl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 7-8 dl (erikois)vehnäjauhoja
  • öljyä patonkipeltiin, erilaisia siemeniä, sormisuolaa

 

Murenna 2. hiiva kulhossa, lisää vesi ja sekoita. Lisää juuritaikina 1. , sokeri, suola ja jauhot. Vaivaa (yleiskoneella alhaisella nopeudella ) 15 minuuttia. Nostata taikinaa liinan alla huoneenlämmössä n. 1½ tuntia.

Kumoa taikina hyvinjauhotetulle pöydälle ja jaa se 3:een (4:ään) osaan.taikina

Tee paloista suurin piirtein neliön-suorakaiteen muotoiset läpyskät joko käsin muotoilemalla tai kaulinta apuna käyttäen. Aloita yhdestä kulmasta ja rullaa patongeiksi. Nosta käärylät hyvin öljytylle patonkipellille (tai tavalliselle pellille), laita liina päälle ja anna nousta taas huoneenlämmössä n. tunti. Uuniin voit säätää jo 240°.

Voitele patongit kylmällä vedellä, vedä vinottain terävällä veitsellä pintaan muutamia viiltoja ja ripottele pinnalle haluamiasi siemeniä, esim. auringonkukan-, seesamin-, kurpitsan- tai vaikka unikonsiemeniä. Voit myös ripotella sormisuolaa, jos haluat.

baguettesKun patongit ovat saaneet aavistuksen väriä uunissa, vähennä lämpö 200°. Anna olla uunissa kokonaisajaltaan noin 30 min. (Mun taisi olla 25 min, muuten olisivat palaneet, luulen. Uunini on tosi ärhäkkä.) Jäähdytä paljaaltaan rapean kuoren säilyttämiseksi, älä peitä liinalla.

palaset

siemenetsuupala1

18 comments

  1. Herkulliset onnistuneet patongit. En ole koskaan leiponut patonkeja, aina tulee ostettua kaupasta valmiita tai paistovalmiita.
    Olisi joskus kun on enemmän aikaa mukava kokeilla.
    Mikäänhän ei ole niin hyvää kuin vastapaistettu leipä.

  2. Voisi kokeilla, näyttävät niin herkullisilta 😛

  3. No en ole tiennytkään, että patongit ovat ruotsalaisia… 😉

    Herkullisen näköisiä!

  4. Arleena,
    Jos aamulla laittaa juuren, joka nousee min. 4 tuntia, niin siinähän voi lähteä vaikka asioille välillä.teko on aika helppoa, nostatusajat ovat vaan niin pitkiä.

    Congelato,
    Kokeile ihmeessä, jälkikasvuni piti näitä kaupan patonkeja parempina. 🙂

    lepis,
    Ei patongit, vaan kauralastut! 😀

  5. Hyvää hyvää! Vaatii näköjään aika paljon paneutumista kuitenkin pitkine nostatusaikoineen. Mutta slow food palkitsee aina tekijänsä ja odotus ikäänkuin maksimoi nautinnon.

  6. Your baguettes look delicious and I know the kitchen smelled wonderful as they were baking! I imagine your home as always being warm and inviting with the scent of something delectable cooking on the stove.

  7. Leivän leipominen on laji, jota en hallitse ollenkaan. Piirakat ja kakut onnistuvat, mutta aina, jos ohjeessa lukee ”hiivaa”, minun kannattaa kääntää sivua. On se siis tässäkin mielessä hyvä vaan jatkaa karppailua 😉

    Blogissani on sinulle tunnustus ja kuten aina – ilman mitään painostavaa tunnetta siitä, että olisi pakko jatkaa ketjua eteenpäin 🙂

  8. Namilta nayttaa ja varmaan olikin!

  9. Katriina,
    Vain nostatus on ’slow’, saahan sen aikana tehtyä sutjakkaasti vaikka mitä. Siis jos haluaa… 😉

    Sara,
    It’s true I’m always cooking or baking something. Thanks for your nice words, wish I could invite your for a nice cup of coffee or tea if you prefer. 🙂

    Vesimeloni,
    Hauska tuo hiiva -juttu! 😀 Mulla on mennyt viime aikoina liikaa maisteluksi tuon tuoreen leivän kanssa, olen taas aloittanut ryhtiliikkeen, kun ei se vaan sovi, leipä. Hei, kiitos! Tulen käymään ’teillä’.

    M’man,
    Oli tosi hyvää! Pojat rakastavat itsetehtyä leipää. 🙂

  10. Upean näköiset patongit! Mulla on tuollainen samanlainen patonkipelti enkä ole käyttänyt sitä vuosiin;varmaankin olis aika kaivaa se esille…..

  11. Yaelian,
    Tervetuloa Melukylään! Nonni, nyt on sulla ohjeetkin tässä valmiina, siitä vaan patonkipeltiä korventamaan! Mä en olekaan ennen voidellut sitä ja kaikki patongit on jääneet noihin pikku reikiin ikävästi kiinni. Nyt öljysin huolellisesti (leivinpaperin päällä, poishan sitä noista rei’istä valui) ja patongit lähtivät helposti irti. Yhtä juhlaa!

  12. Vitsi miten hienot patongit ja aivan mielettömän kivat valokuvat. Millä valolla sä kuvailet näin pimeään aikaan, kun noi on tosi mukavan värisiä kuvia.

  13. Rossana,
    Kiitos sanoistasi. 🙂 Mulla on keittiössä työvaloina halogeenit, mutta kyllä niistä kuvista keltaisia valoltaan tuppaa silti tulemaan. Yksi pelastus on kuitenkin raw-muodossa otetut kuvat, niitä saa paljon helpommin säädeltyä Photoshopissa. Ja vaikka ottaisin jpegeinä kuvani, käsittelen kyllä kaikki ensin ennen ”julkaisua”. Sitten, kun on oikein aikaa, käytän tähän pimeään vuodenaikaan tavallista rautakaupasta ostamaani työmaavalaisinta. Hurjan tehokas eikä maksa paljoakaan! Ainoa vika on sen lämpiäminen tulikuumaksi, että saa varoa, ettei sytytä tulipaloa innoissaan 😀
    Mun on pitänyt kysyä sulta sun kuvien valosta, sulla on myös aina ihana valo kuvissasi.

  14. Hanna

    Ja sitten se käy napauttelemassa meikätytön leipäkrutongeista sopan pinnalla 😀
    Eivaan, mielettömän kauniita ja herkullisen näköisiä patonkkeja oot pyöräyttänyt. Olispa aikaa leipoa.

  15. Hanna,
    auts! 😀 😀 😀 Muista nyt kumminkin, että mun luona asuu kolme kasvavaa poikaa, joka eivät ole karppeja. Mikä on palkitsevampaa kuin lasten onni vastapaistetun leivän kimpussa?

  16. Kuulostaa vaan enemmän siltä, että toi Photoshoppi ois aika elintärkeä. Oon ollu ihan pulassa noiden mun kuvien kanssa kun keinovalo on aivan liian karkean kylmä. Kun on päivänvaloa niin sitten kuvat ovat ihanan raikkaita. Nyt sain kyllä vision mun loisteputkien kanssa ja olin viimeisimpiin kuviin tyytyväinen pitkästä aikaa (en oo vielä julkassu). Harjoittelua harjoittelua:)

    Mul on ongelmana eniten keinovalon väri kuin sen riittävyys.. Miksei aina voi paistaa aurinko.

  17. ville

    Paras leipärespti mitä olen koskaan kokeillut. Kiitos tästä!

  18. Piia

    Kokeilinpa just sellasta kikkaa, että laitoin patonkipellin alle uunivuoan, jossa oli kiehuvaa vettä. Se höyrytti patonkeihin rapean pinnan. Mun ongelma on, että vaikka öljyyn patonkipellin, niin silti patongit jää kiinni ja koko komeus on yhtä silppua. Mitäköhän mä teen väärin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: