Omena, omenasta, omenoista, omenaa, omenoihin…ja kakku

Tai alkuperäisellä kielellään äppelkaka. Omenaa on nyt hillottu, soseutettu ja kuivattu. Hilloa jalostettu marmelaadiksi ja maustettu ruotsalaisen lehden vinkeillä kardemummalla. Sosetta on pakastettu sekä sokerilla, että ilman.

Hyötykuivurinikin on päässyt pölyn alta hommiin, se on hurissut kahden satsin verran kuivattuja omenarenkaita. Yksin en tästä olisi mitenkään töiden takia taas selvinnyt, Mummu tuli hellan viereen hääräämään avuksi, on se vaan hienoa, että vielä jaksaa.

Mitäkö niillä kuivatuilla sitten tekee? Ruokajoululahjojen koristeiksi voisi vaikka ripustaa? Toinen käyttökohde kuivatulle omenalle on tietysti omatekoinen mysli.

Kiisseliä on kautta aikojen tehty kuivatuista hedelmistä. Sitten mä olen myös huomannut, että tässä huushollissa asuu kolme poika-merkkistä henkilöä, jotka söisivät noita kuivattuja renkaita niin paljon kuin vain saavat. Että taitavat joulukoristeet jäädä haaveeksi…

Kakkuahan mun piti: Ostin Lantliv-lehden, kun siellä näkyi olevan kivoja ruokaohjeita ja eritysesti omenasta. Tämä oli helppoa ja hyvää!

Omenakakku / Äppelkaka

Pohja:

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 100 g jääkaappikylmää voita
  • 4 rkl kylmää vettä
Nypi taikina tasaiseksi ja laita (kelmussa) jääkaappiin vetäytymään. (Omenoiden pesu- ja paloitteluaika on minusta riittävä, originaali ohje puhuu niinkin pitkästä levosta kuin kaksi tuntia. Olen tehnyt tätä jo kaksi kertaa, ei mennyt piloille kummallakaan kerralla, vaikkei taikina lepäillyt jääkaapissa kahta tuntia)
Täyte:
  • 5-9 hapahkoa (kotimaista) omenaa (määrä riippuu koosta)
  • 2-4 rkl sokeria ( hapokkuuden mukaan)
  • runsaasti kanelia
  • muutama siivu höylättyä voita (juustohöylällä)
Aseta uuni lämpiämään 200°. Pese omenat huolellisesti ja leikkaa ohuehkoiksi viipaleiksi. Ota taikina jääkaapista ja kauli se halkaisijaltaan isommaksi ympyräksi kuin piirakkavuokasi on. (Ohjeessa neuvotaan tekemään 30-40 cm halkaisijaltaan oleva ’lettu’, joka sitten siiretään leivinpaperilla vuoratulle pellille.) Laita taikina piirakkavuokaan. Kaada lohkotut omenat taikinalle, sokeroi ja ripottele kanelia sekaan. Höylää voita päälle ja käännä yliolevaa taikinaa reunojen suojaksi. Paista uunin keskitasolla n. puoli tuntia. Anna jäähtyä ja koristele tomusokerilla.
Toimivat, mutta ah, niin yllätyksettömät kylkiäiset tälle herkulle ovat tietysti vaniljasoosi tai jäätelö.

5 comments

  1. Ihanan herkullisen näköistä ja helpolta kuulostaa.
    Omenoita pitää kokeilla monin eri tavoin tämä on yksi niistä

  2. Kiitos vaan. Helppoa ja hyvää oli ja on.

  3. Taikinan teko oli helppoa, mutta en ehtinyt pitämään taikinaa jääkaapissa kuin vartin. Tulikohan taikinasta siksi kova vai onkohan uunini liian ärhäkkä; olisiko paistolämpötilaksi riittänyt vaikka 175 astetta? Maukasta piirakkaa/kakkua tästä tuli, mutta lusikka ei meinannut jaksaa pohjaa leikata, niin kova tuli pohjasta. Ensi kerralla vähennän ehkä jauhoja, tai lisään rasvaa.. Kumpaa suosittelet?

  4. Luulen, että vartti jääkaapissa on ihan ok, saman se minullakin ehtii olla, maksimissaan puoli tuntia. Uunin lämpötilahan on aina kiinni uunista ja sen ärhäkkyydestä, mutta mutta. Tämän taikinan kuuluukin olla ’kova’. Harmi, etten ole sitä maininnut reseptissä, lisään sen, kun ehdin. Ensimmäisellä kerralla kaulin taikinan liian paksuksi, kävi muistaakseni samoin. Kannattaa kaulia niin ohueksi kuin voi, silloin se on rapsakkaa ja hammaskin siihen pystyy. Rasvaa jos lisäät tai vähennät jauhoja, et pysty kaulimaan, siinä käy niin, valitettavasti. 🙂

  5. No hyvä, teen toistekin, niin maukasta oli, ja kaulin tosiaan ohuemmaksi, jäi liian paksuksi..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: