Muuttolinnut

Valokuvatorstaissa jatketaan tällä kertaa kuvasta. Tämä on haaste nro. 105.


 

 

Kuvat ovat viime syksyisiä, Saimaalta. 

Lintujen muuttoreitit ja niiden tutkiminen on varmasti kiintoisaa puuhaa. Minun mieltäni se ainakin on kiehtonut kummasti pikkutytöstä lähtien. Mikä saa linnut pesimään pohjoisessa, mutta muuttamaan kovinkin etelään talvehtimaan? Miten jotkut linnut suunnistavat öisin, jotkut päivisin, miten joku kurki osaa palata talven jälkeen täsmälleen samalle suolle kuin missä se asui edellisenä vuonna? Ja ihmispolo saattaa eksyä metsässä muutaman sadan metrin säteellä tiestä, jos on oikein huono mäihä.

Kalasääksi Peteä seurasin viime keväänä Aamulehden kautta. Petelle oli asennettu heinäkuussa 2007 satelliittilähetin selkään, kun se pesi Lempäälässä. Syksyllä Pete muutti Senegaliin, jossa se kalasteli Saloum-joella. Maaliskuun lopulla Pete lähti kevätmuutolle, eikä koskaan päässyt perille. Loput siteeraan torstain, 9.10.2008 Aamulehden artikkelista:

—matka päättyi Saharaan.

Satelliittisääksi Peten jäännökset on löydetty. Peten viimeinen leposija sijaitsee Saharan aavikolla, eikä siitä ole jäänyt paljoakaan jäljelle, kertoo Sääksisäätiön asiamies JK.

-Molempien siipien käsisulat löytyivät, mutta rengastetut jalat olivat jo menneet petojen suihin. Pienenä ihmeenä pidetään sitä, että gps-lähetin löydettiin ehjänä, koska Peten kuolin- ja löytöhetken välillä on neljä kuukautta. Aavikolla shakaalit ja muut pedot tuhoavat kaiken, josta löytyy vierasta hajua.

 

Artikkelissa kerrotaan myös, että Sääksisäätiö pyysi apua Peten etsintään kansainvälisen BirdLife-yhteisön kautta ja paikalliset lintututkijat löysivät Peten Suomesta lähetettyjen tietojen perusteella. JK:n mukaan kuolinsyytä voi vain arvailla:

On mahdollista, että Pete sai siipeensä Atlantin hirmumyrskyssä, joten se saattoi olla tavallista helpompi saalistettava.

Lähettimen avulla sääksen talvehtimisalueesta saatiin hyödyllistä tietoa.

-Alue oli yllättävän pieni, sillä Pete talvehti vajaan neljän kilometrin alueella. Kalatilanne on siis ollut hyvä. Pete makoili rannalla, kalasti ja vietti rattoisaa poikamieselämää, kuten me muutkin lomalla ollessamme, pohtii JK.

Mainokset

18 comments

 1. Iines

  Jänniä kuvia, mitä sä olet niille oikein tehnyt? Kaksi kuvaa päällekkäin?

  PS. Pete R.I.P.

 2. Samoilla linjoilla ollaan oltu, minulla on vain enempi kotimaista, ehkä vaikka entisiä HPYn
  lähettejä, nyt jo eläkkeellä. Ja HPY kin on osittain Islannin ”raharikkaiden” omaisuutta =D

 3. Ihanat kuvat.
  Eilen katselin myös joutsenten muuttoa näin ne pellolla ja siitä niitä sitten lähti ylittämään tietä jolla ajelin autolla. Kameralla yritin kuvat vaan en ole vielä katsonut onnistuiko kuvat.

 4. Iines,
  Ihan on yksi kuva molemmissa. Kun maasta tähtäilee, eikä ole niin hienoja objektiiveja, joilla pääsisi zoomamaan todella lähelle, ja aurat menevät nopeasti ohi, niin väkisinkin siinä jää puiden oksia kuvaajan ja kuvattavien väliin.

  KooTee,
  HPY? Ja eikös Islanti ole menossa konkkaan? 😀

  Doris50,
  Kiitos 🙂

 5. Minua myös ihastuttaa nuo lintujen muodostelmat auramaisiksi. Viisasta matkantekoa.

  Mukavat kuvat, tiirailin myös täältä omalta pihalta lintujen muuttoa, koskaan en osunut kameralla lintuauroihin.

 6. Ai niin, enhän minä muistanut ettei siellä tiedetä mikä on HPY, se on entinen Helsingin Puhelin Yhdistys nykyinen Elisa josta Islantilaisilla on ollut siivu ja yrittivät kaapata koko yhtiön. Että, sellainen historia ja viittaus noihin Jokelan mieliharmeihin jotka ovat kokoontuneet käskynjakoon.

 7. Hyvä tietää, että Pete lopulta löytyi, vaikka kurjaa, ettei päässyt kesäksi Suomeen ja matkanteko jäi siihen 😦 Sinne Saloum-joelle tästä voisi itsekin lähteä talveksi 😉

 8. Jännä tuo eka kuva, ihan kun linnut olisivat muodostamassa jotain kuviota tuossa : D

 9. Arleena,
  Viisasta, on. Ja vetäjän paikkaa vaihdetaan usein. se olisikin mukavaa kuvaajalle, kun voisi nyt vaikkapa kurkiauralle maasta huutaa, että seis! Pysykää hetki stillissä, että saan kuvan! 😀

  KooTee,
  Kiitos selvityksistä.

  Wse,
  Joopa, Afrikka ei olisi hullumpi vaihtoehto… 😉
  Tosin minä pääsen marraskuussa piipahtamaan Tukholmassa, että on se sekin jotain. Ainakin minulle. 🙂

  hheidi,
  Niin ne ovatkin. Kurjet matkaavat aurassa etelään. 🙂

 10. Miten olisi pikku lintubongailu meidän ikkunasta Tukholman reissulla tai jotain muuta hauskaa? Jos aikataulu antaa myöden, laita viestiä leijonansilma (miuku)hotmail.com 🙂

 11. Hei Krisu,
  Hienoja kuvia sulla tämän viikon kompahaasteeseen.Taivaalle tähystetään tässäkin.
  Kiitos kun tutustutit Peteen – vaikka suretti kohtalonsa.

 12. vuorivaahtera

  Linnut kiehtovat. Taloni yli kulkee kurkien ym. suosittu lentoreitti. Näin syksyllä jotkut linnuista lentävät myös väärään suuntaan. Tänäkin aamuna katselin parisatapäistä kanadanhanhiparvea matkalla etelästä pohjoiseen tai tarkem min sanottuna mereltä päiväksi maajussin pellolle syömään ja illalla taas takaisin merelle.

  Suuren muuttolintuparven huudoissa on jotakin mystistä. Kuka muistaa elokuvan The Golden Pond ja Katharine Hepburn sanomassa Henry Fondalle:” The looms, they are calling us.”?

 13. Moi, palaan vielä edelliseen kommenttiini, oikea osoitteeni on leijonansilma(miuku)gmail.com ja totean vielä, että sivullesi näyttää tulvivan upeita kuvia 🙂

 14. Wse, kiitos. Palataan asiaan. 🙂

 15. ”…muuttamaan kovinkin etelään talvehtimaan?”
  Vastaus ei ole Kanada vaan ruoka.

 16. Melita, kiitos. Joopa, Petestä ja sen lentoreitistä oli keväällä säännöllisesti artikkeli lehdessä.

  Vuorivaahtera, minä muistan sen kohdan siitä elokuvasta. 🙂

  Niin oikeassa olet, Oh-show-tah hoi-ne-ne

 17. Vau, milla kuvalla olet osallistunut! Aivan upeita nama kaksi. Ylimmasta pidan erityisesti, kuin Hitchcockin leffasta.

 18. Onneksi ei sentään kauhuelokuvasta 😀 Lintujen muutto on huikea näky ja ne lentävät tosi korkealla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: