Omena-siiderileipä kuvina + resepti

Uusimmassa Glorian ruoka&viini-lehdessä oli tämä ohje. Pakko kokeilla. Ei jää kokeilu ainokaiseksi kerraksi, niin hyvää tästä sarvesta tuli. Aikaa meni kyllä koko päivä, mutta suurin osa nostatuksiin, että mikäs, kotonahan minä (melkein) olin.

Nyt laitan vaan kuvat, unohdin lehden eilen töihin, että lisään ohjeen sitten huomenna, kun saan taas Gloriani hyppysiini.

* * * * * * * * * * * * * * *

(2leipää)

Juuri

 

  • 5 g tuorehiivaa
  • 3 dl kuivaa omenasiideriä
  • 4 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
Taikina
  • 10 g tuorehiivaa
  • 3 dl kylmää vettä
  • 2 1/2 dl puolikarkeita täysjyväspelttijauhoja
  • n. 7 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2 1/2 tl suolaa
Omenatäyte
  • 4 (kotimaista) omenaa kuutioituna (joku hapokas lajike)
  • 10-20g voita
  • 4 tl ruokokidesokeria
  • 1/2 dl kuivaa omenasiideriä
  • 1 (2) tl jauhettua kanelia
  • ropsaus jauhettua neilikkaa

 

 

Valmista ensin juuri. Liuota hiiva siideriin kulhossa. Lisää vehnäjauhot koko ajan sekoittaen, että juuresta tulee tasaista. peitä kulho kelmulla ja anna juuren tekeytyä 4 tntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa.

Jatka taikinan valmistusta. Liuota hiiva veteen yleiskoneen kulhossa.. Lisää juuri ja jauhot. Anna koneen käydä matalalla nopeudella 10 minuuttia. Lisää suola ja jatka vaivaamista (korkeammalla nopeudella) vielä n. 5 min. tai kunnes taikina tuntuu todella kimmoisalta. Anna taikinan levätä liinalla peitettynä  1 1/2 tuntia.


Tee omenaseos. Kuori omenat. (kotimaisia omenoita ei välttämättä tarvitse kuoria, jos ei halua) Poista siemenkodat ja kuutioi malto. Sulata voi pannussa. Lisää sokeri ja omppukuutiot. Paista kuutioita, kunnes ne saavat kauniin ruskean värin. (tässä kohtaa sanoisin, että silloin ne kyllä ovat jo sosetta…) Lisää siideri ja keitä seosta kokoon, kunnes neste on haihtunut. Mausta kanelilla ja neilikalla ja anna jäähtyä.


Kumoa levännyt taikina jauhotetulle alustalle. Jaa kahtia ja kauli palat ohuemmiksi. Levitä omenatäytettä kummallekin taikinalevylle, kääri rullalle kääretortun tapaan ja taita sarveksi. (Minä laitoin omppomöhnää vain toiseen laitaan ja sitten rullasin, että sain omppusydämen. Kiireessä en kuitenkaan muistanut kiristää rullaa, oli aika iso ilmatila keskellä sarvea.) Ripottele puhtaalle leivinliinalle jauhoja ja nosta leivät kohoamaan liinan päälle (sanoo ohje. Minä laitoin tylysti suoraan pellille leivinpaperille, mutta peittelin sarvivauvat puhtaalla liinalla nätisti)

Anna leipien kohota kaksinkertaisiksi, reilun tunnin ajan.

Pane uuni lämpiämään 250° kiertoilmatoiminnolle. Sumuta uuniin leiville vettä suihkepullolla, niin saat rapean pinnan. (toimii!)

Laske uunin lämpö 200° 5 minuutin kuluttua. Paista leipiä vielä n. 35-40 min. Tuuleta uunia avaamalla luukkua kymmenen minuutin välein.

 

 

 

 

4 vastausta artikkeliin “Omena-siiderileipä kuvina + resepti”

  1. Samaa sarvea minäkin mietiskelin, mutta nyt meni viikonloppu vieraiden kanssa. Pitää tehdä sitä ajan kanssa, kuten sanoit päivä hujahtaa siihen

  2. Upean näköinen leipä! Jo siitä voi päätellä, että sen täytyy maistuakin hyvältä.

    Minäkin ostin tuon lehden -tai ne kaksi, mutta en vielä ole ehtinyt lukea. Nyt kun se ei enää tule kotiin, on vaikea vastustaa sen kutsua.

  3. arleena: Jos/kun leivot, lisää ohjeen mukaista omenamäärää. Kaksi omenaa jaettuna kahden noin ison sarven sisuksiin, ei siitä tule kuin vihaiseksi. 😉

    katriina: Aina ajattelen, että lopetan tilauksen. Sitten lopetan ja huomaan, että ostan jokaisen irtonumeron… Siispä tilaan uudelleen.

    Hannaseni: Kiitos!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s