Kurpitsapiirakka/ Pumpkin pie

Syyskuun ruokahaasteen aiheena on kurpitsa. Sen on valinnut elokuun haasteen voittaja

Kurpitsamoska-blogista punajuuriwrapeillaan.

Herkistyin kurpitsa-aiheelle, vaikken ole ennen näihin haasteisiin ottanutkaan osaa. Perinteinen keltainen kurpitsa on komea näky toripöydällä, se oli saatava ja mielessä ei totisesti pyörinyt etikkasäilyke vaan Pumpkin pie Ameriikan malliin.

Omista ehtymättömistä lehdistä leikatuista ja vuosia kerätyistä silppumapeista löysin kaksikin eri versiota tästä mainiosta herkusta. ”Kisapiirakkani” on sovellus molemmista.

 

Aineet:

Pohja:

  • n. 4 dl vehnäjauhoja
  • 200 g voita
  • 1/2 tl suolaa
  • 3 rkl kylmää vettä
Täyte:
  • reilu 4 dl valmista kurpitsasosetta
  • 1 dl tummaa kidesokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/2-1  tl kanelia
  • ripaus neilikkaa
  • ripaus muskottipähkinää
  • ripaus inkivääriä
  • 3 kananmunaa
  • 1 1/2 dl kermamaitoa (1/2 dl kuohukermaa, loput maitoa)
Sosetta jäi kahteen piirakkaan pakastettavaksi. Pitäisiköhän kipaista vielä kurpitsanmetsästykseen torille?
Työvaiheet:
  1. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Koverra hedelmämalto ja paloittele kattilaan, jossa on tilkka vettä. (Siis vaan ihan tilkka, kurpitsa luovuttaa paljon nestettä.) Keitä kurpitsa pehmeäksi, kaada liikaa nestettä lävikön kautta pois jos tarpeen ja soseuta. (muusisurvin oli käypä vekotin tässä). Liikasoseen voi pakastaa.
  2. Sekoita paistospohja: Hakkaa tai nypi jauhot ja rasva. Lisää suola ja vesi nopeasti sekoittaen. Painele taikina vuokaan (omani halkaisija on n. 28 cm) Paista pohjaa alustavasti viitisen minuuttia 200° uunissa.
  3. Mausta kurpitsasose ja lisää siihen muna-kermamaitoseos. Kaada täyte pohjalle ja pane piirakka uuniin vielä reiluksi puoleksi tunniksi.  Anna kypsän piirakan jäähtyä rauhassa ja leikkaa se vasta jäähtyneenä annospaloiksi. Valmis piirakka on tasaisen hyytynyt ja kauniin värinen. Kypsän jäähtyneen piirakan voi myös pakastaa. (Ei meillä pakastimeen saakka ehdi, tämä…)
Maistuu erinomaisesti kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.