Kurpitsapiirakka/ Pumpkin pie

Syyskuun ruokahaasteen aiheena on kurpitsa. Sen on valinnut elokuun haasteen voittaja

Kurpitsamoska-blogista punajuuriwrapeillaan.

Herkistyin kurpitsa-aiheelle, vaikken ole ennen näihin haasteisiin ottanutkaan osaa. Perinteinen keltainen kurpitsa on komea näky toripöydällä, se oli saatava ja mielessä ei totisesti pyörinyt etikkasäilyke vaan Pumpkin pie Ameriikan malliin.

Omista ehtymättömistä lehdistä leikatuista ja vuosia kerätyistä silppumapeista löysin kaksikin eri versiota tästä mainiosta herkusta. ”Kisapiirakkani” on sovellus molemmista.

 

Aineet:

Pohja:

  • n. 4 dl vehnäjauhoja
  • 200 g voita
  • 1/2 tl suolaa
  • 3 rkl kylmää vettä
Täyte:
  • reilu 4 dl valmista kurpitsasosetta
  • 1 dl tummaa kidesokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/2-1  tl kanelia
  • ripaus neilikkaa
  • ripaus muskottipähkinää
  • ripaus inkivääriä
  • 3 kananmunaa
  • 1 1/2 dl kermamaitoa (1/2 dl kuohukermaa, loput maitoa)
Sosetta jäi kahteen piirakkaan pakastettavaksi. Pitäisiköhän kipaista vielä kurpitsanmetsästykseen torille?
Työvaiheet:
  1. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Koverra hedelmämalto ja paloittele kattilaan, jossa on tilkka vettä. (Siis vaan ihan tilkka, kurpitsa luovuttaa paljon nestettä.) Keitä kurpitsa pehmeäksi, kaada liikaa nestettä lävikön kautta pois jos tarpeen ja soseuta. (muusisurvin oli käypä vekotin tässä). Liikasoseen voi pakastaa.
  2. Sekoita paistospohja: Hakkaa tai nypi jauhot ja rasva. Lisää suola ja vesi nopeasti sekoittaen. Painele taikina vuokaan (omani halkaisija on n. 28 cm) Paista pohjaa alustavasti viitisen minuuttia 200° uunissa.
  3. Mausta kurpitsasose ja lisää siihen muna-kermamaitoseos. Kaada täyte pohjalle ja pane piirakka uuniin vielä reiluksi puoleksi tunniksi.  Anna kypsän piirakan jäähtyä rauhassa ja leikkaa se vasta jäähtyneenä annospaloiksi. Valmis piirakka on tasaisen hyytynyt ja kauniin värinen. Kypsän jäähtyneen piirakan voi myös pakastaa. (Ei meillä pakastimeen saakka ehdi, tämä…)
Maistuu erinomaisesti kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

 


  1. Saisinpa maistaa tuota kurpitsapiirakkaa, se on ihan uusi tuttavuus! Herkullisen näköisiä kuvia on ainakin tarjolla. Tuossa on sellaista slow food -meininkiä tarjolla, eikö sinulla olekin vapaapäiviä?

  2. Kyllä maistuisi minullekin… Aika makea kuva valmiista piirakasta :)

  3. Katriina: Itsekin olin unohtanut koskaan ennen edes tehneeni tätä herkkua. Maistuu kivasti piparilta mausteittensa takia. Slow food-meininki on ihan parasta! ja on vapaapäiviä, että mikäs tässä leipoessa ja laittaessa. :)

    Anioni: Vaikka en viljaa enkä sokeria yleensä syö, niin tämän piirakan (ja pian postattavan siideri-omenaleivän) kohdalla oli pakko tehdä poikkeuksia. Tosi hyvää, suosittelen!

  4. Uuuh, pumpkin pie. Olen kuullut tästä jotain legendaa, mutten ole vielä kertaakaan maistanut. Täytyy kokeilla tätä, kunhan haastehommat on suoritettu loppuun eivätkä kokeiluni vaikuta kenenkään suosimiselta ;)

  5. vuorivaahtera

    Ah, kurpitsa on ihanan kuvauksellinen niin päältä kuin sisältäkin -huomaan! Itse en ole koskaan rohjennut kurpitsasta muuta valmistaa kuin jokavuotisen kurpitsalyhdyn. Pitäisi varmaankin kokeilla, mutta osaavatkohan amerikkalaiset kutkuttaa makuhermojani?

    Olet Krisu yleensä onnistunut kuvissasi. Ai, mistä sen tietää? Siitä, kun ruokakuviasi katsellessa tulee aina sellainen olo, että mä haluun kans ja ohikiitävän hetken kuvittelen pyöritteleväni patojani ja pannujani loihtien hemaisevia herkkuja. Innostus vain menee yleensä nopeasti ohi ja huomaan paistelevani jauhelihaa makaronilaatikkoa varten :(

  6. This looks so good; I must learn Finnish to read the recipes on your blog!

  7. Mari: Oikein yllytän kokeilemaan ja vallankin maistamaan tätä ameriikan ihmemaan perinneherkkua. Tosi hyvää! Eikä oikeasti vaikeaa.

    Vuorivaahtera: tykkäätkö joulun ruskeista pipareista? Tämä maistuu miedosti samalle, kiitos kanelin ja neilikan ja inkiväärin. Pehmeää ja hyvää, kokeile!
    Voi helevata! :D :D :D ja jos se nyt yhtään sua lohduttaa, niin minä ruokin perikuntaa tänään makaronilaatikolla. Juu, oli omatekoista. Suoraan pakastimesta ties millon tehtyä, haha!

    Ilana: I’m flattered, really. Thank you so much. But I think you know this traditional american pumpkin pie recipe better than I ever could.
    Other recipes, I try to translate, just ask me. Hope they are suitable for your religion. :)

  8. Hyvältä näyttää. Ja voihan sen kurpitsan korvata vaikka karviaisilla, jos marjojen makua haluaa.

  9. Kiitos! Tässä ei maistu kurpitsa ollenkaan. Miltä kurpitsa muuten maistuu? harvinaisen mauton kasvi, jos ajattelee kesäkurpitsaakin. Maistuu millä sen maustaa, heh!

  10. Herkulliselta tosiaan näyttää.

  11. Miulki oottaa kurpitsaa jääkaapissa. Veit minun idean :D
    Pitää toteuttaa joku toinen näistä pääni sisällä sinkoilevista aatoksista, eihän nyt samalla voida lähteä kilpaviivalle :)

  12. Kirppu, kiitos!

    Hanna, mä arvasin, että joku yrittää viedä MUN idean, siksi kiirehdin piirakan tekoa ja blogipostausta mahdollisimman alkupäähän kisaa. :D
    (Onneksi sä olet ammattilainen ja loihdit käden käänteessä jotain super upeeta kurpitsastasi. *hali* :) )

  13. Sampo

    Kurpitsan siemenet kannattaa myös säästää, ne voi myöhemmin paahtaa. Ohje esim. tuolla: http://www.pumpkinpatchesandmore.org/pumpkinseeds.php

  14. Sampo,
    Olen tietoinen asiasta, mutta kiitos muistutuksesta. :) Tässä nimenomaisessa kurpitsassa oli liian vähän kokonaisia siemeniä, että niitä olisi kannattanut alkaa erikseen paahtaa. Puolikkaan kuvasta myös näkyy, että veitsikin on harmillisesti leikannut suurimman osan vielä kahtia.

  15. muhove1

    Kiitos reseptistä. Hyväksi todettiin ja omaan arkistoon meni tämä.

  16. Eve

    Löysin saman pumpkin pien reseptin Kodin Kuvalehdesta noin 2 vuotta sitten ja nyt teen sen joka vuosi. Mausteiden maku on totaalisesti addiktiivinen.

    • Niin ne lehdetkin sitten vaan kierrättää, omani on lehdestä leikattu ainakin 15 vuotta sitten. Enää en muista, mikä lehti oli kysymyksessä, mutta herkullista on vuodesta toiseen.

  17. Riitta

    hei,

    tein ohjeen mukaan. leipomuksen herkullisuus ei minulle auennut.

    • Jaa-a, mitäs tähän voisi sanoa? Yli 300 milj. amerikkalaista on väärässä? Ei vaan, kaikillahan meillä on omat makumieltymyksemme :)

  18. Alexandra

    Koskaan en ole maistanut kurpitsapiirakkaa ennenkuin tein tämän reseptin eilen. Kurpitsamaahan ilmestyi jostain makea kurpitsa ja piti keksiä joku resepti sille. Siihen hätään ei kaapista löytynyt mausteista kuin kaneli ja muskotti ja munamaidon tein kokonaan kermankorvikkeella kun sellainen sattui olemaan eikä maitoa. Mutta tuli niin jumalallisen hyvää, että laitoin vahinkokurpan siemeniä talteen ensi vuotta varten :)

  19. Päivitysilmoitus: statistiikkaa – 2010 in review « Merkintöjä Melukylästä

  20. Hyvältä näyttää.Pitääpä kokeilla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Seuraa

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: