Punajuuresta juttua ja piirakkaa

Menee nyt vallan ruoanlaittamiseksi tämä vapaa-aika, mutta menköön. Kokkaus on minulle tapa rentoutua silloin, kun muuta en oikein ehdi tehdä.

Elokuun ruokahaasteen raaka-aineeksi julistettiin puolen voikilon keittiössä vuoden vihannekseksikin valittu punajuuri. En osallistunut kisaan (voiton pelossani, hahhah!), mutta seurasin mielenkiinnolla mitä herkkuja punajuuresta oikein saatiin syntymään ja aktivoiduin äänestämään mielestäni parasta reseptiä. (Suosikkini ei voittanut…) Tältä sivulta pääsette tutkailemaan osanottajia ja voittaja on Kurpitsamoska punajuuriwrapeineen.

Liian vähän tulee käytettyä punajuurta, aivan liian vähän. Siis sen etikkasäilykkeen lisäksi. Pari kertaa kesässä keitän torilta ostamani uudet punajuuret ja ne herkutellaan alkupalana voin kanssa, mutta siihen se sitten jää, jos ei satunnaisia Lindströmin pihvejä lasketa.  Raaka punajuuriraaste on myös hyvää, mutta ilmeisesti senkin tekoa tulee tehokkaasti välteltyä punajuuren kaikkien tietämän ja tunteman sotkuisuuden vuoksi.  Ruokahaaste sai minut kaivamaan reseptieni kätköistä vuodelta *laadidaa* jostain lehdestä leikkaamani suolaisen punajuuripiirakan ohjeen.

Voe että, kylläpä olikin makoisaa! Lievää muuntelua harrastin originaaliin ohjeeseen, mm. smetanan korvasin creme bonjour naturel-juustopurkilla, kun sitä kotona oli, smetanaa sen sijaan ei.  Ohje ei myöskään kertonut, että käytetäänkö punajuurikuutiot raakoina vai keitettyinä. Minä keitin punajuuret jo eilen kokonaisina valmiiksi tätä päivää varten. Miksei niitä voisi raakanakin pilkkoa. 

Punajuuripiirakka

Pohjaksi tein perunavoitaikinan:

  • 250g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 250g kypsää survottua perunaa
  • (suolaa)
Vaahdota voi. Lisää jauhot + leivinjauhe. Kun lopuksi lisäät perunan älä sekoita paljon, ettei taikina sitkisty.
Täyte:

 

  • 2-3 isoa sipulia 
  • n. 700g (keitettyä) punajuurta
  • 2 dl kuohukermaa
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
  • n. 100g mozzarella-juustoraastetta (Valio) tai mitä sattuu olemaan kaapissa
  • suolaa, mustapippuria myllystä, timjamia. (käytin nipun tuoretta ja sen lisäksi vielä kuivattua. Timjami on lemmikkini)
  1. Freesaa kuutioitu punajuuri ja silputtu sipuli öljyssä.
  2. Lisää joukkoon kuohukerma ja tuorejuusto ja mausteet ja hauduta hetki ilman kantta. 
  3. Lisää juustoraaste/kuutiot muhennokseen vasta juuri ennen pohjan päälle levittämistä. 
  4. Taputtele perunavoitaikina vuokaan  ja kaada punajuurimuhennos pohjan päälle. 

Paista uunissa aluksi 200° 15 minuuttia. Alenna lämpö n. 150° ja kypsennä piirakkaa vielä n. 30-40 minuuttia.

7 vastausta artikkeliin “Punajuuresta juttua ja piirakkaa”

  1. Aijai, kun näyttää hyvältä! Taikinakuva on herkullisen näköinen, olen aivan heikkona taikinoihin.

    Keitin itsekin pussillisen punajuuria eilen ja Jamien ohjeen mukaan kuorin ne kypsinä kylmässä vedessä sormin. Piirakkaa voisi joskus kokeilla.

  2. Käytin koko lauantain lindströminpihvien valmistamiseen, mutta kyllä kannatti! Aina punajuuria ostaessa tulee jotenkin erinomaisen itsetyytyväinen olo: hyvää, kotimaista, edullista, kaunista.. Punajuurisosekeitot ja uunissa paahdetut ovat edellämainittujen lisäksi suosikkejani.

  3. Katriina: En muistanutkaan, miten mukava tuo perunavoitaikina on tehdä, lisäksi se on helppo käsiteltävä. Suosittelen kokeilemaan ainakin tätä piirakkaa, pikkuisen työläs, kun pitää keitellä perunta ja punajuuret ja on montaa eri vaihetta, mutta palkitsee kyllä vaivan, tämä lopputulos.

    Lina: Taidan seuraavalla vapaalla tehdä minäkin oikeat Lindströmit raa’asta punajuuresta. Raastoitko suoraan taikinaan vai keititkö punajuuret ensin? Uunissa paahdetut? Varmaan herkullisia. Tehdäänkö samalla tavalla kuin veneperunat tai ylipäätään muutkin uunijuurekset?
    Ja vielä: Kiva, kun kommentoit, taisi olla ensimmäinen kerta. 🙂 Minä olen googlereaderin kautta jo jonkin aikaa vieraillut Vaahteramäellä.

  4. Mä toivoisin osaavani käyttää punajuuria, mutten ole koskaan edes uskaltanut kokeilla niitä. Pari hyvää kaverilta saatua reseptiäkin olisi ja sun ruokaohjeetkin näyttävät houkuttavilta. Pitäisi joskus rohkaistua kokeilemaan, tuskin ne kimppuun käyvät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s