Hämäläinen kotijuusto

Katan blogissa marttapultti-nurkkauksessa tehtiin ammattimaisesti maito/koti/munajuustoa, millä nimellä sitä nyt sitten kutsutaankin. Hera nousee leukaperiin moisen juuston ajattelemisestakin, ainakin minulle. Ihan sattumalta en omista juustomuottia ja sen metsästyksessä oli aikamoinen riesa. Annansilmät-Aitasta semmoisen sitten löysin. Annansilmät-Aitassa on paljon näkövammaisten ja sokeidenkin käsityönä tekemiä puuesineitä(kin) myynnissä. Onkos se merkki peräti Sokeva? Sinänsä hassua, kun kuitissa juustomuotin kohdalla oli: Näkev-tuote…

Munajuusto (niin kuin minä sen tein)

  • 3 l maitoa
  • 1,2 l piimää
  • (3-)4 kananmunaa
  • nokare voita
  • suolaa

Piimän voi ottaa huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä happanemaan lisää, jos muistaa.

Vähintään välineet:

  • Iso kattila
  • reikäkauha
  • juustomuotti (iso siiviläkin käy huom!)
  • sideharso

Liota muottia n. 15 min. ennen käyttöä. Sulata voinokare kattilan pohjalla, lisää maidot ja kuumenna maito kiehumispisteeseen polttamatta sitä pohjaan. Munat sekoitetaan piimään ja tämä sörsseli heivataan kattilaan kuuman maidon joukkoon. Jatketaan kuumentamista varovasti sekoittaen, kunnes seos juoksettuu (eli aika pian). Juusto ei saa kiehua! Nosta kattila liedeltä anna seistä n. ½ tuntia (juustomuotin mukana tulleen ohjeen mukaan) tai siitä aikaa venytellen aina kahteen tuntiin ja kansi päällä (Katan mukaan) Minä maltoin sen puoli tuntia. Nostele juustomassa reikäkauhalla varovasti märällä harsolla vuorattuun muottiin valumaan. (Isoon kulhoon tietysti koko hoito, että hera mahtuu valumaan). Hiero puukauhalla välillä suolaa sekaan. (Yrttejäkin voi kokeilla, ruohosipulia, valkosipulia tai paprikaa ) Taittele harsoa nätisti massan peitoksi ja laita vielä painokin päälle, jos haluat. Viileään paikkaan kiinteytymään. Kumoa seuraavana päivänä tarjolle.

11 comments

  1. Wau miten reipas olet kun tuollaisen väännät! Siis tuo on varmaan aivan älyttömän herkkua, mutta se valmistus… Hmm, kesälomaa odotellessa voisin ottaa reseptin lähettyville, kiitos🙂

  2. Anioni,
    Tämä nyt sen kummempaa reippautta vaadi, maitoa lämmittää ja sekottaa sen sekaan piimää ja munia. Mielettömän hyvää! Nyt olen tehnyt kolme kertaa. Ensin laitoin liian vähän suolaa. Söin punaisen peston kanssa,jossa sitä suolaa piisaa, slurps. Toista settiä lämmitin liian vähän, ei erottunut massa kunnolla. *Sen siis pilasi ukonilma! ;)* Kolmas kerta toden sanoi.

  3. Kiitos tästä reseptistä, kotijuusto on ihanaa! Kokeilen varmasti pikapuoliin.

  4. sammakko,
    Kiva, kun kommentoit.
    Käythän kertomassa, miten sinun juustosi onnistui.🙂

  5. Mieki haluuuuun tehä! Paneeria olen meinannut tehä, mutta kyllä tuollaista kotijuustoaki pitäs. Joskus koulussa oon tehny juoksuttimella, mut näihin ei ees sitä tartte.
    Oikein ihanaa juhannusta siulle Krisu!

  6. Hanna,
    Tee ihmeessä, hyvää tulee! Paneeri? No mitäs se on? Mä en tiedä, ohos! Jussia sinullekin, kokkiseni🙂

  7. Juusto onnistui loistavasti! Tykättiin molemmat ja käytettiin monessa muodossa: pastan päällä, pinaatin kanssa, sellaisenaan ja paistettuna, paneroidakin piti, mutta juuri siinä kohtaa alkoi tuntua raskaalta. Japanilaisittainkin syötiin, inkivääriraasteen ja soijakastikkeen kera. Postaan kuvia kun kerkeän. Kiitos innostamisesta!

    (paneer on intialainen kotijuusto, käsittääkseni helppo tehdä. Resepti löytyy ainakin Bella Vanilla -blogista.)

  8. Kiva kuulla! Mä olen lisäksi imenyt sitä punaisen ja tavallisen peston kanssa. Munakoiso-oliivitahnakin oli nannaa. huomenna mentävä näköjään kauppaan maito-ostoksille, heh. Haluan kokeilla tuon soijahuuhtelun😉 Wasabia nokkaan? jaiks!

    Käynpä Bella Vanillassa siis, kiitti.

  9. CeilingCat

    Hei, olen etsinyt hyvää kotijuustoreseptiä jo jonkun aikaa ja tämä vaikuttaa hyvältä. Onko tosiaan niin, että suolaa ei lisätä massaan missään vaiheessa, vaan riputellaan vain päälle sitten kun se on jo muottiin paineltu?

    Nyt pari viikkoa päällä tehodieetti ennen joulua, mutta aattona pääsee tuotakin maistelemaan, namskis nam!

    • Piti oikein tarkistaa omaa tekstiä. Siellä lukee, että ripsuttele välillä suolaa sekaan. Ja olen kyllä sekoitellut massaa muotissa juuri suolan saamiseksi tasaisesti koko massaa. Sitä saa siis hieroa, ei haittaa! Tämä kotijuusto on kyllä herkullista. Kiva, että pistäydyit🙂

  10. Päivitysilmoitus: statistiikkaa – 2010 in review « Merkintöjä Melukylästä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: