Luutonta lammasta ja tsatsikia

Entinen naapurimme maalla kasvattaa lampaita. Ostan sieltä vuosittain 1-2 kokonaista karitsaa pakastimeen. Toisen yleensä syysteurastusten aikaan ja toisen pääsiäisen korvalla. Pahvilaatikossa on vakuumiin pakattuna viulut ja lavat, kyljykset ja muut muhennospalat, jostain syystä lampaankasvattajani käyttämä teurastamo on viime vuosina kovin nihkeästi tehnyt jauhelihaa, siis sitä ei ole saanut. Ei ole haitannut, muhennoksia ja lammaskaaleja on tehty ja syöty, hyvin ovat maistuneet.
Toissa kerralla meni touhu jo niin luiseksi, että olisi pitänyt kalvaa kaikki liha itse irti luista, paketissa tuli koko päkän luut mukana. No kuka siihen nirhintään tylsillä keittiöveitsillään pikkuisissa kotikeittiöissä ryhtyy? Noottia tuli lampolaan vähän sieltä sun täältä ja ystävällisesti lammasfarmarit nyt vaihtoivat teurastusliikkeensä toiseksi. Muutama viikko sitten tuli soitto, että otanko päkän, ja että nyt saa taas jauhelihaakin! Arvatkaa otinko, tottakai!
Pahvilaatikon avaus kotona kertoi, että kun valittaa liioista luista, saa sitten aivan luutonta: viulutkin oli kalvettu luuttomiksi, hahhah! Onneksi kyljykset olivat sentään kyljyksiä! 😀


Kevyesti suolattua kurkkua valumassa tsatsikia varten . Resepti tässä. Valmis tsatsiki alla, sen takana omatekoinen aioli. Resepti tässä.
Luuton paisti tuntui kaipaavan jotain muuta kuin perinteistä mutta niin iki-ihanaa kermaa-kahvia-valkosipulia.
Tein sille yrttisen lillingin: n. 1,5 dl hyvää oliiviöljyä, suolaa, pippuria myllystä, tuoretta rosmariinia (paljon), nippu lehtipersiljaa, rkl kuiv. timjamia, rkl kuiv. basilikaa
6 valkosipulin pullukkaa kynttä murskana ja paloiteltuna.
Paistopussiin koko hoito.

Lopputulos:


Minun pääsiäisateriani oli tämän näköinen. Muut söivät lisäksi valkosipulikermaperunoita.

Advertisements

5 comments

  1. arleena

    Voi ei nyt tuli kamala nälkä, pitää kohta kiirehtiä jääkaapille.

    Herkullista, herkullista ruokaa. Kuulostaa mahtavalta saada ostaa kokonainen karitsa suoraan lampolasta.

    Lammaskaalikin nostattaa nyt veden kielelle, kun vain mainitsitkin siitä.

  2. Hanna

    Voi lääh, Krisu, mitä ihanaa oot taas kokannut!
    Aivan loistavaa tollainen karitsanostamishomma, meillä on kotona aina hevosia pakkasessa.. 😀 Eihän kerrota ratsutytöille 😉

    /hanna

    http://www.hannn.vuodatus.net

  3. Krisu

    Arleena ja Hanna, lampaankasvattajia löytää varmasti yllättävän läheltä nykyisin googlettamalla. Toinen juttu on toki se, että suoraan kun ostaa, eivät mielellään myy pelkkää viulua ja kyljyksiä, pitää ottaa joko puolikas tai kokonainen, eikä kaikilla ole niin isoja pakastimia. Mutta lampaat ovat n. 20 kilon molemmin puolin, että eivät ne nyt niin isoja ole ja minulla kun on oltava isot pakastimet, vanha isäni metsästää vielä!
    Oli kyllä hyödyllinen ruoan hankkimisen kannalta tämä ajanjakso, jonka asuimme ”maalla”. Toinen ex-naapuri kasvattaa luomulihakarjaa…. 😉

  4. tuike

    Ihania herkkuja! Ja nyt on tiistai ja kaikki herkut ainakin meillä jo syöty. Luuttoman lampaan ostin minäkin tällä kertaa ja en tiedä oliko luuttomuuden syy, mutta oli kuivaa ja mautonta. Me olemme hamstranneet lampaanpaisteja pääsiäisen aikaan kymmenenkin kappaletta pakkaseen. Lammasta on täällä vaikea muina vuodenaikoina saada. Nyt on pakastimet täynnä hirvenlihaa, kun on HYVÄ hirvikoira. Nyt tiedän ainakin uhden asian missä olet HYVÄ:ruuanlaitossa. Meillä huolehtii mies ruuanlaitosta, minä hankin vain tarvikkeet(paitsi hirven lihan).

  5. Krisu

    Mikä määrä paisteja, voi onnelliset te! Mutta kokeilkaapa paistopusseja luuttomaan lihaan, se voi auttaa, lisäksi minä aina pistän lihan folioon ja vielä peittelen keittiöpyyhkeellä vähintään vartiksi uunista ottamisen jälkeen, vetäytyy, sanovat viisaammat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: