Leipä


Tässä kuvassa olen juuri nostanut jauhoiset löllykät pellille nousemaan. 

*Äidin jauholeipä*

* 5 dl kylmää vettä
* ½ palaa hiivaa
* 1-2 tl suolaa
* rkl hunajaa t. siirappia
* 2 rkl hyvää oliiviöljyä
* 1 dl ruisjauhoa
* n. 9 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kylmään veteen. Sekaan myös hunaja, suola sekä öljy. Ruisjauhot ensin ja itse lisään vehnäjauhot kolmessa erässä. Ensimmäisen ja toisen jauhoerän vispilällä, mutta kolmanteen tarvitaan jo yleiskoneen koukkua. Taikinaa kannattaa vaivata hyvin ja se jää todella löysäksi. Koukku pois, liina päälle ja kahdeksi tunniksi nousemaan, mutta ei lämpöiseen paikkaan. Ei nyt tarvitse jääkaappiin kuitenkaan nostaa. Parin tunnin päästä taikinakoukku uudestaan koneeseen kiinni ja koneella ilmat pois ”vellistä”.
Pöydälle kunnolla jauhoja. Kumoa taikina kulhosta (= kaavi veitsellä) jauhokasaan. Ripottele taas kasan päälle reilusti jauhoja ja halkaise keko kämmensyrjällä kahtia. Jauhoja, jauhoja! Nosta muotoilemattomat kaksi leivänlötjäkettä pellille, voi vähän yrittää leivännäköistä mallia tuuppasta kyljestä, liina päälle ja nostatusta taas puoli tuntia ilman erityistä lämpöä. Sitten kuumaan uuniin, 230° n. 20 min. Kiertoilmassa vähemmän asteita. Uunin mukaan, siis.
**********
Hiivamäärä, tuo puolikas, ei ole virhe. Tästä tulee perheeni mielestä sikahyvää, eikä tämä maistu hiivaiselle seuraavana päivänä.

 

Poikani ovat jo vuosia sitten nimenneet tämän ciapatta-tyyppisen leivän ”äidin jauholeiväksi”. Aina ihmetellyt, että miksiköhän.

Posted by Picasa
Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: