Hiivaleipä, italialaistyyppinen

Tämä tehdään pitkän kaavan mukaan, nostatuksiin menee aikaa, mutta jos menee vieläkin enemmän aikaa esim. juuren tekoon, se on vaan hyväksi leivän maulle ja rakenteelle.

hiivurit

Aineet:

juuri:

  • 25 g tuoretta hiivaa (t. ½ pss kuivahiivaa)
  • ½ l kylmää vettä
  • 2 dl durum-vehnäjauhoja

Murenna hiiva viileään veteen, sekoita joukkoon durumit ja anna juuritaikinan tekeytyä pöydällä vähintään tunnin ajan.

Lisää juuritaikina sekaan:

  • 1 tl suolaa
  • 1 dl extra virgin oliiviöljyä
  • 12-13 dl hiivaleipäjauhoja

Alusta taikinaa voimallisesti (koneella) ainakin 10 minuuttia. Anna taikinan  kohota vähintään tunnin ajan liinalla peitettynä.  Vaivaa taikinaa jauhotetulla leivinpöydällä. Jaa taikina kahteen osaan ja veivaa ne “limpuiksi”.  (Voit vaivata leipiin myös esim. silputtua oliivia, yrttejä, mm. rosmariinia, timjamia, aurinkokuivattua tomaattia tai vaikka rouhittuja saksanpähkinöitä). Viillä pintaan terävällä veitsellä ristikko ja anna taas kohota ajan kanssa leivinliinan alla. Ruiski kylmää vettä suihkepullosta leiville  ja paista 200° uunissa n. puoli tuntia. Uuniin voi suihkuttaa paistamisen aikanakin vettä, vesihöyry tekee leipiin rapean kuoren. Jäähdytä leipiä ritilällä ilman peittoa.

hiivaleivat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s