Hämäläinen kotijuusto (piimäjuusto, munajuusto)

Munajuustokin nimenä käy.

Munajuusto (niin kuin minä sen tein)

  • 3 l maitoa
  • 1,2 l piimää
  • (3-)4 kananmunaa
  • nokare voita
  • suolaa

Piimän voi ottaa huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä happanemaan lisää, jos muistaa.

Vähintään välineet:

  • Iso kattila
  • reikäkauha
  • juustomuotti eli hämäläisittäin kehä (iso siiviläkin käy huom!)
  • sideharso

Liota kehää n. 15 min. ennen käyttöä. Sulata voinokare kattilan pohjalla, lisää maidot ja kuumenna maito kiehumispisteeseen polttamatta sitä pohjaan. Munat sekoitetaan piimään ja tämä sörsseli heivataan kattilaan kuuman maidon joukkoon. Jatketaan kuumentamista varovasti sekoittaen, kunnes seos juoksettuu (eli aika pian). Juusto ei saa kiehua! Nosta kattila liedeltä anna seistä n. ½ tuntia (juustomuotin mukana tulleen ohjeen mukaan) tai siitä aikaa venytellen aina kahteen tuntiin ja kansi päällä (Katan mukaan) Minä maltoin sen puoli tuntia. Nostele juustomassa reikäkauhalla varovasti märällä harsolla vuorattuun kehään valumaan. (Isoon kulhoon tietysti koko hoito, että hera mahtuu valumaan). Ripsuttele välillä suolaa sekaan. (Yrttejäkin voi kokeilla, ruohosipulia, valkosipulia tai paprikaa ) Taittele harsoa nätisti massan peitoksi ja laita vielä painokin päälle, jos haluat. Viileään paikkaan kiinteytymään. Kumoa seuraavana päivänä tarjolle.

Tässä linkki alkuperäiseen postaukseeni. Sinne olen laittanut myös linkin tämän lumipallon vyöryttäjään. Kiitos siis Katapultti-blogiin tästä herkusta. Hämäläinen kotijuusto (piimäjuusto, munajuusto) osa II täällä.

uusi-kehakuvio