Hämäläinen kotijuusto (piimäjuusto, munajuusto)

Munajuustokin nimenä käy.

Munajuusto (niin kuin minä sen tein)

  • 3 l maitoa
  • 1,2 l piimää
  • (3-)4 kananmunaa
  • nokare voita
  • suolaa

Piimän voi ottaa huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä happanemaan lisää, jos muistaa.

Vähintään välineet:

  • Iso kattila
  • reikäkauha
  • juustomuotti eli hämäläisittäin kehä (iso siiviläkin käy huom!)
  • sideharso

Liota kehää n. 15 min. ennen käyttöä. Sulata voinokare kattilan pohjalla, lisää maidot ja kuumenna maito kiehumispisteeseen polttamatta sitä pohjaan. Munat sekoitetaan piimään ja tämä sörsseli heivataan kattilaan kuuman maidon joukkoon. Jatketaan kuumentamista varovasti sekoittaen, kunnes seos juoksettuu (eli aika pian). Juusto ei saa kiehua! Nosta kattila liedeltä anna seistä n. ½ tuntia (juustomuotin mukana tulleen ohjeen mukaan) tai siitä aikaa venytellen aina kahteen tuntiin ja kansi päällä (Katan mukaan) Minä maltoin sen puoli tuntia. Nostele juustomassa reikäkauhalla varovasti märällä harsolla vuorattuun kehään valumaan. (Isoon kulhoon tietysti koko hoito, että hera mahtuu valumaan). Ripsuttele välillä suolaa sekaan. (Yrttejäkin voi kokeilla, ruohosipulia, valkosipulia tai paprikaa ) Taittele harsoa nätisti massan peitoksi ja laita vielä painokin päälle, jos haluat. Viileään paikkaan kiinteytymään. Kumoa seuraavana päivänä tarjolle.

Tässä linkki alkuperäiseen postaukseeni. Sinne olen laittanut myös linkin tämän lumipallon vyöryttäjään. Kiitos siis Katapultti-blogiin tästä herkusta. Hämäläinen kotijuusto (piimäjuusto, munajuusto) osa II täällä.

uusi-kehakuvio

4 comments

  1. Päivitysilmoitus: Hämäläinen piimäjuusto (kotijuusto, munajuusto) osa II « Merkintöjä Melukylästä

  2. Mantere Gunilla

    Kotijuusto tehdään näin: 3 punaista maitoa 1 talouspiimä 5 kananmunaa.
    Keitä maito sen pitää kiehua lisää piimä kananmuna massa sekaan taas pitää kiehua
    Siivilöi hera.
    Juustomassa vatkataan joko yleiskoneella tai käsivatkaimella noin 10 minuuttia
    jolloin juustomassasta tulee ilmavaa ja kiinteää (ei ryynimäistä lässähtänyttä) kun vatkattu
    massa on kuohkeaa laita juustomuottiin yön yli . Paista uunissa laita päälle voita niin
    juustosta tulee kauniin ruskea.

    • Hei!
      Tähän voin sanoa luettuani omistamastani monisivuisesta pikku kotijuuston historiikkimonisteesta erilaisista hämäläisistä kotijuustoista, että tuo sinun tapasi tehdä kotijuustoa on vain yksi tapa monien joukossa. Minulla on oma ohjeeni ja sinulla on omasi, eikä kumpikaan ole väärässä.

  3. Hilja

    Hei, tosi mielenkiintoista lukea erilaisia juustonteko-ohjeita. Itse asun ulkomailla ja kaipaan kovin suomalaisia juustoja. Siksi luen netistä kaiken mitä löydän ja olen tehnyt munajuustoakin useamman kerran. Mutta tiedätkö hyvää ja seikkaperäistä ohjetta leipäjuuston (sen natisevan kiekon) valmistamiseksi? Olen tehnyt sitä täällä paikallisesta maidosta, mutta saan aikaiseksi usein melko rakeista juustoa, joka tosin maistuu taivaalliselta mutta ei käyttäydy ihan samalla tavoin kuin esim Valion yksilöt (esim kuumentaessa rakenne on erilainen eikä enää maistu yhtä hyvältä). Myös kaikki muut ohjeet erilaisten juustojen tekemiseksi kotioloissa otetaan kiitollisuudella vastaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s